Het Frysk Kampioenskip Skoulûken is op 9 juli in Earnewâld.
Het Frysk Kampioenskip Skoulûken is op 9 juli in Earnewâld. Foto: Ingezonden.

Frysk Kampioenskip Skoulûken in Earnewâld

EARNEWALD - Op zondagmiddag 9 juli vanaf 14.00 uur organiseert Zeilvereniging E.M.M. uit Earnewâld het Frysk Kampioenskip Skoulûken.

Skoulûke (schouwtrekken) is een variant op het bekende touwtrekken. Er wordt gestreden in tweetallen. Eén teamlid roeit in een open roeischouw terwijl het andere teamlid op een plateau op de achtersteven staat om het touw en de tegenstander in bedwang te houden.

Al roeiend moeten de teams proberen een afstand van vijf meter af te leggen. Er wordt gestreden in drie verschillende klassen: kinderen tot en met 12 jaar, jeugd tot en met 17 jaar en volwassenen.

Deze activiteit is onderdeel van de de zomeractiviteiten die in Earnewâld onder de noemer 'Eltse snein wat by d'ein!' worden georganiseerd.
De middenstand en lokale verenigingen organiseren elke zondagmiddag in juni, juli en augustus een activiteit die plaatsvindt in en bij het centrum van Earnewâld. Het wedstrijdwater is het nieuw aangelegde, verbrede water van de Ringvaart, direct gelegen naast het Toeristenbureau in Earnewâld. Een prachtige plek waar het publiek van alle kanten een goed zicht heeft op dit spektakel. Klaas Jansma, de bekende Friese skûtsjeverslaggever, zal op gezette tijden live verslag doen van dit Frysk Kampioenskip Skoulûken.

Inschrijven kan bij het Toeristenbureau Earnewâld, telefoonnummer 0511-539500 of via de mail: info@earnewald.nl