De Franse straattheatergroep Cie des Quidams, als 'sleepwalkers'.
De Franse straattheatergroep Cie des Quidams, als 'sleepwalkers'. Foto: Tine Hendriks

Simmerdeis: over stille weiden en explosies

DRACHTEN - Meer dan dertigduizend bezoekers telde theater- en muziekspektakel 'Simmerdeis' eind vorige week in Drachten en omgeving. "Een onvergetelijke editie", volgens de organisatoren.

Het begon met 'Koning van het grasland' bij melkveehouderij Obio net buiten Drachten. Het maakte soms emotionele reacties los bij bezoekers. 'Renault 4 Een Auto Biografie' ging over verhalen uit vervlogen tijden. 'Old gangsters never die' was een knaller, ook letterlijk: mét explosies!

In het Slingepark is naar hartenlust gedanst op de nummers van onder andere Orange Skyline, Rondé en Smib. Overal en nergens was straattheater. De lichtgevende reuzesilhouetten van Cie. des Quidams dwaalden zaterdagavond door het park. SPOONK had de première van 'Addergebroed'. Er was technologie van virtual reality bij Vrroom en een op de kop geacteerde voorstelling: DIEP. De kleinsten vermaakten zich met dans en met een stuk van sQueezz.

Zondag bracht Noordpool Troupeor het cabaretduo Van der Laan en Woe en ging Drumschool Drachten de vloer op met de dansgroepen van Bewegingscentrum Drachten. 'Vrienden van Simmerdeis' zorgden voor een spetterend slot.