Baoema is de slotact op zaterdagavond bij het Moai Fuort Simmerfestival in Burgum, dat plaatsvindt van 5 tot en met 9 juli.
Baoema is de slotact op zaterdagavond bij het Moai Fuort Simmerfestival in Burgum, dat plaatsvindt van 5 tot en met 9 juli. Foto: Ingezonden

Moai Fuort Simmerfestival - Glinstra State Burgum

BURGUM - Van 5 tot en met 9 juli is het Moai Fuort Simmerfestival in Burgum. Moai Fuort Simmerfestival is de nieuwe naam voor het internationale dansfestival dat al jarenlang eens per twee jaar wordt georganiseerd in Tytsjerksteradiel. De formule voor het festival is vernieuwd en de centrale locatie is nu Landgoed Glinstra State. De tuin is een ideaal decor voor de dansende en muziekmakende groepen uit binnen- en buitenland, die komende week te gast zijn in Friesland.

Het Moai Fuort Simmerfestival is een internationale ontmoetingsplek. Drie podia staan opgesteld op het sfeervolle landgoed aan de Schoolstraat. Het publiek komt genieten van diverse culturele tradities, dansen op exotische muziek, wereldgerechten en internationale workshops.

Op woensdag 5 juli wordt het Moai Fuort Simmerfestival dansend geopend door kinderen uit groep 3 en 4 van tien basisscholen uit Tytsjerksteradiel. Zij zijn door professionals van Jazzdansvereniging ModèstoDûns voorbereid op een kinderdanswedstrijd.
Voor senioren is er donderdagmiddag vanaf 14.00 uur een kleurrijk programma met muziek en dans van de internationale artiesten.

Internationaal dansgezelschap

Vrijdagavond 7 juli om 18.30 uur is er een 'Secret Dance Act' met meer dan 200 dansers in het centrum van Burgum, een opwarmertje voor het avondprogramma dat losbarst om 19.00 uur bij Glinstra State.
Verspreid over drie podia geven artiesten vanuit onder andere Brazilië, Costa Rica, Oekraïne en Thailand spectaculaire dansshows en muziekoptredens tot in de late uurtjes.
Blinder, een bijzondere vijfmans-formatie uit de regio, sluit de avond af met onder andere een akoestisch repertoire.

Zaterdag 8 juli is het hoogtepunt van het Moai Fuort Simmerfestival. Vanaf 13.00 uur kunnen bezoekers genieten van een bijzonder veelzijdig programma dat opnieuw duurt tot middernacht. Deze dag wordt afgesloten met een opzwepend optreden van Baoema. De band van de bekende Basile Maneka speelt een mix van swingende dansmuziek, Afrikaanse en Caribische muziek.

Hoogtepunt op zaterdag

Zaterdag in de middag zijn er in en bij Glinstra State dans- en muziek optredens van de buitenlandse groepen, Nederlandse dansacts, activiteiten voor de jeugd, diverse workshops en talloze muzikale optredens. Er zijn verschillende types dj's en bands die stijlen laten klinken als rockabilly, pop, rock en Ierse Folk.

Op zondag 9 juli wordt het Moai Fuort Siimmerfestival afgesloten met een internationale zang- en vredesdienst, eveneens bij Glinstra State.

Kaartjes te koop

Toegangskaarten voor het Moai Fuort Simmerfestival zijn te koop bij Leffel Sportswear (Tsjibbe Gearts strjitte 4) en Boekhandel Burgum (Schoolstraat 46). Kaartjes voor vrijdagavond kosten 5 euro, zaterdag 7,5 euro en een combi-ticket vrijdag en zaterdag 10 euro. Voor kinderen tot en met 12 jaar is de toegang vrij. Kaarten bestellen via e-mail is ook mogelijk. Kijk voor meer informatie en het volledige programma op www.moaifuort.frl.