Het gerenoveerde en geïsoleerde flatgebouw in Drachten.
Het gerenoveerde en geïsoleerde flatgebouw in Drachten. Foto: Ingezonden

Flatgebouw in Drachten 'nul op meter'

DRACHTEN - Donderdag 29 juni (morgen) wordt de verduurzaming van flatgebouw Lange West 70 tot en met 92 in Drachten gevierd. Woningstichting Accolade heeft voor het eerst een bestaand appartementengebouw zodanig heeft gerenoveerd en geïsoleerd, dat dit geheel 'nul op de meter' is geworden.

De huur voor de bewoners gaat omhoog, maar de energielasten gaan omlaag, zodat de bewoners er toch op vooruit gaan, belooft de woningstichting. Dit wordt gevierd samen met de bewoners, de gemeente Smallingerland, Jorritsma Bouw, overige belanghebbenden en omwonenden.
De klus is geklaard terwijl de bewoners in hun woning konden blijven wonen. Er is als het ware een dikke deken om het gebouw heen gemaakt. De beglazing is vervangen voor driedubbel glas. De balkons kregen een extra kozijn. In de zomer kunnen de ramen open en ontstaat weer een balkon. De cv-ketel maakte plaats voor een lucht-water-warmtepomp. De woningen hebben geen gasaansluiting meer, koken gebeurt elektrisch. Elke bewoner koos een nieuwe keuken uit. Ook kregen alle woningen een beter ventilatiesysteem. En er zijn zonnepanelen geplaatst, op het dak en aan de gevel. Die moeten ongeveer evenveel stroom leveren als er wordt gebruikt.