De zelfgemaakte stoel van 'De Stijl' wordt op zijn plaats gezet voor de tentoonstelling. V.l.n.r.: Japke Weij, Reinder Haakma en Aline Noordam.
De zelfgemaakte stoel van 'De Stijl' wordt op zijn plaats gezet voor de tentoonstelling. V.l.n.r.: Japke Weij, Reinder Haakma en Aline Noordam. Foto: Klaas Rozema

1 en 2 juli: Kunstweekend Beetsterzwaag 2017

BEETSTERZWAAG - Beetsterzwaag maakt zich op voor het Kunstweekend Beetsterzwaag. Stichting Kunst Promotie Beetsterzwaag toont zaterdag 1 en zondag 2 juli in en om de Hoofdstraat bijzondere exposities met schilderkunst, grafiek, beeldhouwwerken, sieraden en keramiek. Verder is er muziek, dans en theater in het dorpscentrum.

De exposities omvatten topkunst, professionele kunst en amateurkunst. Het thema is De Stijl. Met deze kunstbeweging begon honderd jaar geleden het modernisme in Nederland. Deelnemende kunstenaars werden uitgenodigd zich er door te laten inspireren. Een overzichtstentoonstelling is te zien bij Huize Lyndenstein.

Op diverse locaties zijn Rietveld-meubelen te bewonderen. In zalencentrum De Buorskip is een expositie van nagemaakte Stijl-meubelen, bouwplaten en glas-in-lood-replica's van de Pastorale. Hier is ook het kunst-concert Mondriaan dat wordt gecombineerd met beelden.
In de Dorpskerk in Beetsterzwaag is een overzicht van het werk dat de deelnemers aan de cursus glas-in-lood maakten. Dat wordt een prachtig lichtspektakel.
De krat-stoelen (een echt Stijl-product) die gemaakt werden tijdens een workshop zijn eveneens te bekijken op een van de vele locaties in de Hoofdstraat. U herkent de deelnemende panden aan de uitgehangen vlag.

Er is tijdens het Kunstweekend Beetsterzwaag van nog veel meer kunstvormen te genieten. Muziek, straattheater, toneel, dans en voordrachten zijn overal. Er is onder andere een dansgroep met een choreografie vol Stijl-elementen in dans, kleding en materiaal.
Ook is er muziek die wordt vergezeld door computer-gegenereerde beelden, geïnspireerd op het onvoltooide droomhuis van Theo van Doesburg.

Voor kinderen zijn er: een Knutselkeet, straattheater met poppenspel en een workshop graffitikunst.
Vrijdag 30 juni is de opening van het Kunstweekend om 19.00 uur bij huize Lyndenstein. De overige activiteiten vinden zaterdag en zondag plaats tussen 11.00 en 17.00 uur. Gratis toegang.