Het huidige 50 meterbad De Welle in Drachten kan nog 'mee' tot in 2020.
Het huidige 50 meterbad De Welle in Drachten kan nog 'mee' tot in 2020. Foto: Klaas Rozema

College: nieuw zwembad aan Sportlaan

DRACHTEN - Als het aan b. en w. van Smallingerland ligt, krijgt Drachten na 2020 een nieuw, overdekt zwembad van 50 meter aan de Sportlaan. Gisteravond kon de raad debatteren over dit voorstel. Sommige fracties geven de voorkeur aan een andere locatie. (Bij het ter perse gaan van deze krant moest het raadsdebat nog beginnen).

Uitgangspunten voor het college zijn: een officieel wedstrijdbad van 50 bij 21 meter (net als nu in De Welle), een recreatiebassin van 400 vierkante meter (twee maal zo groot als nu), een waterspeelplaats van 150 vierkante meter (is er nu niet). Het betekent dat er geen instructiebad komt (nu is dat er wel, van 200 vierkante meter) en ook geen peuterbad (is er nu wel: dertig vierkante meter).
Het nieuwe bad beschikt over trainingsfaciliteiten en wedstrijdmogelijkheden, net als nu. Door te kiezen voor een nieuwe locatie (voorkeur b. en w.: de Sportlaan) kan het huidige bad in gebruik blijven tot het nieuwe klaar is. Het huidige bad kan nog mee tot in 2020, volgens het college.

Kosten ruim 20 miljoen

De provincie Fryslân is in beginsel bereid tien miljoen euro te betalen. De gemeente Smallingerland draait dan op voor tien miljoen plus 54.000 euro (ruwe raming).