Veel jonge ooievaars dood door regen

EARNEWALD/BEETSTERZWAAG - Het weer van vorige week heeft een ware slachting onder de jonge ooievaars opgeleverd in Earnewâld en Beetsterzwaag en vermoedelijk ook elders. Nog niet eerder in de lange geschiedenis van It Eibertshiem waren de resultaten zo dramatisch, meldt Haije Folkertsma.

In Earnewâld werden zondag tijdens de jaarlijkse ringdag een tiental jongen van een ring voorzien, maar er werden ook diverse dode jongen aangetroffen en op een groot aantal nesten zaten geen jongen meer. Dit terwijl er toch een 24 nesten in en rond Earnewâld zijn.

In Beetsterzwaag, waar een 40 nesten zijn. was het beeld "ook zeer slecht. We haalden daar 28 dode jongen van de nesten en we hebben 30 jongen geringd", meldt Folkertsma.

"Verder zijn er zowel in Earnewâld als in Beetsterzwaag nog nesten waar we niet bij kunnen, hier zitten mogelijk nog wat levende jongen op. maar ook daar zullen nog diverse jongen dood op liggen", vermoedt Folkertsma. "Kortom: zondag een trieste dag en dit jaar dus beduidend minder jongen dan de afgelopen jaren."

De afgelopen jaren ging het "uitstekend" met de ooievaar, meldt het jaarverslag van It Eibertshiem. Het aantal broedparen in Fryslân werd in 2016 geschat op 150, landelijk zou het gaan om ongeveer duizend. Vorig jaar zaten rond Earnewâld 22 paar en werden 19 jongen groot. Bij Tytsjerk zaten 15 paar, in Beetsterzwaag werden 33 paar; 50 jongen werden groot.