Verlies je Nederlandse nationaliteit niet

DEN HAAG - Tv-programma's als 'Ik Vertrek' en 'Droomhuis Gezocht' zijn zeer populair. Dat is niet zomaar. 43 procent van de Friezen overweegt wel eens te emigreren en datzelfde percentage heeft vrienden of familie die de daad bij het woord hebben gevoegd.

Maar je kunt het Nederlanderschap 'automatisch' verliezen als je een andere nationaliteit aanneemt. Daarom start het ministerie van Veiligheid en Justitie de campagne 'Dubbele nationaliteit? Raak je Nederlandse niet kwijt!'. Want niemand wil onbedoeld iets belangrijks verspelen, zoals je Nederlander-zijn, met alle rechten die daarbij horen.

Niet alle Nederlanders informeren zich voldoende over de gevolgen en ontdekken te laat dat zij onbedoeld geen Nederlander meer zijn. Bijvoorbeeld wanneer zij in het buitenland hun paspoort willen vernieuwen of weer in Nederland willen gaan wonen. Er zijn verschillende redenen waardoor je je Nederlanderschap kunt verliezen, maar het meest voorkomend is dat je vrijwillig een andere nationaliteit aanneemt. Daarvoor hoef je trouwens niet per se zelf in het buitenland te wonen. Het kan ook als je gewoon in Nederland woont en een andere nationaliteit aanneemt. Ook mensen met een dubbele nationaliteit, die langer dan tien jaar buiten de EU wonen en hun Nederlandse paspoort niet tijdig verlengen, lopen het risico hun Nederlanderschap te verliezen. Zowel emotioneel als praktisch heeft het verlies van het Nederlanderschap grote gevolgen. Zo heb je geen recht meer op hulp van de Nederlandse ambassade. Ook kun je niet zomaar weer in Nederland gaan wonen.
www.rijksoverheid.nl/nationaliteit-verliezen