Leyla de Jong van Kickboxteam Burgum (rode helm) in actie tegen Aicha 
Solunovic.  De Jong won de partij.
Leyla de Jong van Kickboxteam Burgum (rode helm) in actie tegen Aicha Solunovic. De Jong won de partij. Foto: Klaas Rozema

Vechtsporters op stoom in Sportcentrum Drachten

DRACHTEN - Vechtsportliefhebbers kregen zaterdag in Sportcentrum Drachten veel show en spannende partijen voorgeschoteld. Het Muaythai en Mixed Martial Arts (MMA) vechtsportevenement 'Warriors of the North' trok flink wat bezoekers, die afkwamen op show en vechtsportspektakel van meerdere sportscholen, in verschillende categorieën bij de jeugd en senioren. De zaal was goed gevuld en de wedstrijden werden in een relaxte sfeer gehouden.

Door Jelle Jeensma

Hoofdorganisator is Harwin Nederhoed, die in Drachten sportschool Downhat Gym heeft en zaterdag twee vechters de ring in stuurde. Nederhoed heeft veel ervaring met dit soort grootschalige vechtsportevenementen. "Mijn eerste 'Warriors of the North' heb ik in 2005 georganiseerd in de IJsherberg in Dokkum. In Noord-Nederland zijn vechtsporten populair. Onlangs heb ik met sportscholen uit De Westereen en Twijzelerheide in De Westereen een evenement georganiseerd, om de vechtsport te promoten."

In Drachten kwamen meer dan tachtig vechters in actie. De entourage in het Sportcentrum Drachten is mooi en professioneel opgezet. Nederhoed werkt met een uitgebreid draaiboek. De vechters lopen over de catwalk naar de ring, begeleid door muziek en lichteffecten. Daarna beginnen ze aan hun korte, maar intense gevecht.

Muaythai (thaiboksen) is een eeuwenoude vechtsport, die in Thailand – de bakermat van deze tak van sport - nog steeds veel wordt beoefend. In het oorspronkelijke Muaythai zijn elleboogtechnieken toegestaan. Bij de 'Warriors of the North' bestrijden de thaiboksers elkaar met een variant, dus zonder ellebogen te gebruiken. Bij thaiboksen mogen vuisten, voeten, knieën en benen worden gebruikt. Nederhoed was in Thailand om het Muaythai beter te leren kennen. "Ik heb daar trainingen en wedstrijden bezocht. In Thailand is thaiboksen een manier van leven, de regels van sport zijn harder dan in Nederland.

De thaiboksers trainen er elke dag twee keer, in totaal vijf uur en de wedstrijden bestaan uit vijf ronden van drie minuten met een korte rust. Het levensritme van de sporters bestaat uit trainen, eten en slapen, vaak in trainingskampen. Met thaiboksen proberen ze zoveel mogelijk geld te verdienen, het zijn broodvechters, die van hun sport leven en veel respect voor elkaar hebben. De toeristen betalen graag voor de wedstrijden."

De vijfendertigjarige Lieuwe Nicolai uit Gorredijk, in het dagelijks leven buschauffeur, kwam in de ring voor sportschool Downhat Gym. Hij won zijn partij. Nederhoed: "Hij traint bij mijn sportschool en wilde graag een keer in de ring staan in een wedstrijd. Ik heb een leeftijdgenoot als tegenstander gevonden. Nicolai had zich goed voorbereid, hij is het gevecht aangegaan met een hoofdkap en scheenbeschermer. Vechters ouder dan zestien jaar dragen die meestal niet."

De jeugd kwam 's middags in actie in het Sportcentrum. Junioren staan drie keer een minuut en nieuwelingen drie keer anderhalve minuut in de ring. "Dat lijkt weinig tijd, maar na de wedstrijd zijn ze kapot. De spanning speelt natuurlijk ook een rol, je krijgt klappen, maar je moet zelf ook actief zijn en uitdelen. Dat heeft impact op het lichaam", vertelt Nederhoed.

Blessures zijn zeldzaam. "De vechtsporters zijn goed getraind en kunnen incasseren", weet Nederhoed, die overdag werkt als leraar lichamelijke opvoeding bij het Nordwin College in Leeuwarden.