Bij een 'dobbe' geeft Theunis Pietersma (links) uitleg over het plan van zijn familie. (Een 'dobbe' stamt uit de IJstijd).
Bij een 'dobbe' geeft Theunis Pietersma (links) uitleg over het plan van zijn familie. (Een 'dobbe' stamt uit de IJstijd). Foto: Klaas Rozema

Natuurplan 'Om de Dobben' bij Burgum in zicht

BURGUM - 'Om de Dobben' is een plan om natuur(ontwikkeling), natuureducatie voor schooljeugd en recreatie met elkaar te combineren. Het moet worden gerealiseerd aan de Lange Laan ten westen van Burgum, in de omgeving van de Centrale As.

Het plan bevat fiets- en wandelpaden, die ook geschikt zijn voor rolstoelers, maar in delen van het gebied mag men ook van de paden af. Er komt een theeschenkerij met restaurant, maar ook de natuur wordt verbeterd, ten gunste van vleermuizen, de waterspitsmuis en roofvogels, zoals torenvalk, buizerd, ransuil en kerkuil.
Voor kinderen komt er een plek waar ze veilig kunnen spelen met zand en water, terwijl de ouders of grootouders even iets op het terras kunnen nuttigen.

Plan na oproep

Al in 2011 kwam de familie Pietersma met dit plan. "De provinsje hie in oprop dien om mei plannen te kommen as oanfolling op de Sintrale As, sadat it gebiet in 'plus' krije koe", meldt de familie Pietersma.
De gemeente Tytsjerksteradiel en de provincie Fryslân staan vierkant achter het plan 'Om de Dobben'. Binnenkort komt het bij de gemeente Tytsjerksteradiel ter inzage te liggen.
Ook de Friese Milieufederatie en It Fryske Gea, dat tegenwoordig het beheer op zich neemt van de 'dobben' (pingoruïnes), steunen het plan. In totaal gaat het om ongeveer tien hectare.

"Nei de boufak"

"Neffens plan begjinne wy nei de boufak mei de natoerûntwikkeling en yn novimber met de bou", aldus de familie Pietersma. In het voorjaar van 2018 moet alles klaar zijn, is de verwachting. Het is één van de vele plannen rond de Sintrale As die deel uitmaken van de gebiedsontwikkeling, waar de komende tijd nog volop aan wordt gewerkt.