GBA: "Geen biovergister op Westkern"

KOOTSTERTILLE / BUITENPOST - De fractie fan Gemeentebelangen Achtkarspelen (GBA) wil geen biovergister op bedrijventerein Westkern in Kootstertille. Hierover dient de fractie morgenavond een motie in.

De fractie roept het college op, "geen medewerking te verlenen aan de verkoop van de grond op de plaats waar nu het plan is om de biovergister c.q. mestvergister in Kootstertille te realiseren."
In een toelichting schrijft de fractie, dat de beoogde locatie "tegenover de Gasunie en boven een gasleiding" ligt. "Bij calamiteiten op de beoogde vestigingsplaats zijn de gevolgen niet te overzien. Er zijn onvoldoende mogelijkheden om de veiligheid en de volksgezondheid op een deugdelijke wijze te waarborgen", vindt fractievoorzitter Rinus Buising.
Het plan van het bedrijf dat de bio-covergister (voor vijftig procent mest en voor de rest vooral houtzaagsel en bermgras) wil bouwen, Universal Energy, voldoet aan het bestemmingsplan, zo werd onlangs duidelijk in een informatiebijeenkomst in MFA It Tillehûs in Kootstertille.

Dertig euro per vierkante meter

Bovendien is met de initiatiefnemers een vierkante meterprijs van dertig euro afgesproken. "De gemeente Achtkarspelen fertsjinnet der flink oan", schat directeur Piet van der Hoop van Universal Energy. Als de grond lager dan die prijs wordt verkocht, dient de gemeenteraad te worden geïnformeerd. Als de verkoop op initiatief van de gemeente niet doorgaat, zal het bedrijf waarschijnlijk een schadevergoeding eisen, verwachten b. en w.