In het plan bij de Drachtstervaart staan ook hoogspanningsmasten.
In het plan bij de Drachtstervaart staan ook hoogspanningsmasten. Foto: Klaas Rozema

Bouw buiten 35 meter hoogspanning

DRACHTEN - Het is verstandig niet binnen een afstand van 35 meter van de bovengrondse hoogspanningsleiding in Drachten West woningen te bouwen. Dit melden b. en w. van Smallingerland op basis van een onderzoek in Drachten West door Omgevingsdienst ZuidOost-Brabant.

Dit in verband met het magneetveld rond de leiding. Er geldt een wettelijke afstand van twintig meter, vanwege het risico van het breken van een leiding. In de loop der tijd is meer aandacht gekomen voor de effecten van magneetveldzones op de gezondheid. In Smallingerland was een 'indicatieve afstand' bepaald op vijftig meter aan weerskanten van de lijn, op grond van RIVM-onderzoek.

Uit het nieuwe onderzoek, in opdracht van de gemeente uitgevoerd door de Omgevingsdienst ZuidOost-Brabant, komt een afstand van 35 meter naar voren. Binnen die zone staan bestaande woningen en voorzieningen. "Dat is een gegeven", meldt de gemeente. "De adviesafstand raakt ook de jongere plannen Drachtstervaart en Maartenswouden." De betreffende projectontwikkelaars zijn of worden door de gemeente hierover geïnformeerd. "Dat doen we uit voorzorg, zodat projectontwikkelaars daar rekening mee kunnen houden."