Het Doesburg-Rinsemahuis kan virtueel worden verkend.
Het Doesburg-Rinsemahuis kan virtueel worden verkend. Foto: Ingezonden.

Virtual reality-ervaring: museumwoning in 3D

DRACHTEN - Museum Dr8888 heeft afgelopen week, in nauwe samenwerking met Grendel Games, een unieke virtual reality-app gelanceerd. De applicatie 'VDRH' is vernoemd naar de museumwoning Het Van Doesburg-Rinsemahuis en geeft een 3D-inkijk in hoe het huis uiteindelijk gaat worden: een virtuele blik achter de schermen.

De app is bestemd voor Android-telefoons en iPhones en is gratis verkrijgbaar in desbetreffende app-stores. Waan je in een echt 3D-schilderij. De reis begint in de entree van het huis. Op verschillende locaties in de VR-omgeving zijn zogenaamde 'markers' geplaatst: speciale objecten in de vorm van 'ogen' die aangeven waar de gebruiker naartoe kan bewegen om het gezichtsstandpunt aan te passen. Met deze markers kunnen gebruikers zich door het gehele huis bewegen en alle ruimtes bezichtigen. Met de Van Doesburg-Rinsemahuis VR-ervaring krijgt men alvast een virtueel voorproefje van het Stijlschilderij aan de Torenstraat 3 in Drachten. Wandel door het huis in VR en bekijk de verschillende kamers.

De Van Doesburg-Rinsemahuis virtual reality-ervaring (VDRH) is een mobiele applicatie op basis van Google Cardboard-technologie en is speciaal ontwikkeld in het kader van het themajaar Mondriaan tot Dutch Design. Gebruikers kunnen met gebruik van deze app, naast de volledig gerestaureerde voorkamer, de gehele museumwoning bewonderen. De app is bestemd voor gebruikers met een smartphone.