Rûm Sop in Metslawier

METSLAWIER - Op vrijdagavond 16 juni om 20.00 uur geeft Rûm Sop een optreden in Mienskipshûs Doarpstsjerke Metslawier.

Voor de tweede keer dit jaar treedt een shantykoor op. Dat is niet zonder reden, want de akoestiek is bijzonder in de Doarpstsjerke in Metslawier, zodat alles nog net even wat voller en mooier klinkt en men gemakkelijk meezingt. Ook de sfeer van de kerk maakt het een mooie locatie voor muziek en zang en de moeite waard om naartoe te gaan. Omringd door wisselende exposities, tot 25 juni kunt u nog de aquarellen bewonderen van Durkje Haringa.

Het koor uit de vier H-dorpen Hantum, Hantumhuizum, Hiaure en Hantumeruitburen is in 1999 opgericht als gelegenheidskoor dat zichzelf het gezelligste koor van Noordoost-Friesland noemt. Het koor bestaat uit veertien zangers en twee accordeonisten en staat onder leiding van dirigent Jan Blom uit Dokkum.

Een optreden van Rûm Sop is vooral gezellig. Zij brengen vrolijke liedjes, gezellige shanty's en onvervalste meezingers. Ondersteund met beamerpresentatie belooft het met veel meezingen en grappige intermezzo's een gezellige avond te worden. Om zeker te zijn van een plaats, is deze te reserveren via de mail: stichting.doarpstsjerke.metslawier@outlook.com. Toegangsprijs € 7,50 (inclusief één consumptie). Voor Freon van de Doarpstsjerke € 5,00.

Moestuinieren

OENTSJERK - In Buurthuis BOB in Oentsjerk wordt op donderdag 15 juni van 20.00 tot 22.00 uur verteld over moestuinieren, de handige kneepjes van het vak. Theo van der Molen (Dorpstuin Snakkerburen) geeft informatie.

Moestuinieren is voor velen een hobby, maar het is natuurlijk ook gewoon een vak dat geleerd kan worden. Voordat je met een dorps- of wijkmoestuin begint, bedenk je welke groenten er verbouwd kunnen worden. Makkelijk te telen zijn bijvoorbeeld sla, courgette, wortel, radijs, spinazie en snijbiet. De oogst van deze groenten kan bijna niet mislukken. Leer op deze avond allerlei handige tips van een kenner die ooit begonnen is zonder kennis, maar inmiddels alle kneepjes van het vak kent.

Eetbaar Fryslân wil dat binnen vijf jaar alle inwoners van Friesland bij hun dagelijkse voedselconsumptie kunnen kiezen voor lokaal geteelde en seizoensproducten.
Lokaal voedsel moet voor iedereen binnen handbereik zijn. Eetbaar Fryslân zorgt er om die reden voor dat dit jaar bij een groot aantal Jumbo's vier Friese producten in de schappen komen te liggen.
Daarnaast stimuleert Eetbaar Fryslân onder de titel 'Voedsel Lokaal' burgerinitiatieven voor voedsel. De organisatie merkt dat in onze provincie het enthousiasme voor voedselbossen en moestuinieren toeneemt en dat er veel startende lokale initiatieven ontstaan.