Advies: alcoholbeleid verder aanscherpen

BUITENPOST/BURGUM - Jongeren en hun ouders zelf laten meedenken en -doen als het gaat om 'alcohol- en drugsbeleid': dat is één van de adviezen van de Rekenkamercommissies van de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel.

Ook de bewustwording van ouders moet worden vergroot, vinden de commissies, die vrijwel identieke conclusies trekken over het alcoholbeleid van beide gemeenten. Hun beleid moet ook concreter worden, zodat de colleges van b. en w. "gerichter verantwoording" kunnen afleggen aan de gemeenteraden. Die kunnen op hun beurt dan beter nagaan of het beleid concrete resultaten oplevert.

Beide gemeenten leggen nu nog relatief veel nadruk op 'preventie' via voorlichting. Van controles merken jongeren weinig als het gaat om het doorverstrekken of doorverkopen van alcohol aan jongeren door oudere broers of zusters of vrienden. Alcoholische drank is "moeilijk te verkrijgen via horeca, supermarkten en slijterijen", blijkt uit het een enquête onder jongeren.

Het onderzoek is uitgevoerd door de bureaus Pro Facto en Intraval. Het is nu aan de raden van beide gemeenten om al dan niet gevolg te geven aan de adviezen.