Spanning over De Skieding stijgt

BUITENPOST - Nog drie bijeenkomsten: vandaag, morgen en woensdag 21 juni, dan zal er door de Friese Staten een besluit moeten zijn genomen over de toekomst van de provinciale weg N358 De Skieding, tussen Surhuisterveen en de A7. 'Verdeeldheid' is de term die tot nu toe opvalt, in overeenstemming met de naam van de weg, die duidt op de grens tussen Groningen en Fryslân.

Dat bleek ook woensdagavond 31 mei in de overvolle raadszaal van Buitenpost. Elf aangemelde en één 'illegale' inspreker (hij wilde niet via de microfoon praten, want dan kwam hij in beeld op internet) vertegenwoordigden in grote lijnen ook de verdeeldheid die over het collegevoorstel in de streek heerst. Lokale ondernemersverenigingen, de colleges van b. en w. van zes gemeenten in Noordoostelijk Fryslân en een groep van naast aanwonenden pleitten nogmaals voor een nieuw, westelijk tracé door de weilanden.

Een andere groep bewoners, die daar last van verwacht, bepleitte opnieuw het verbeteren en vooral veiliger maken van de bestaande weg. Ook de meeste boeren zien niks in een nieuw tracé, volgens rentmeester Jos Ebbers. Zij zijn wel bereid om te overleggen over 'achterpaden'. Dit kreeg bijval van de Friese Milieufederatie, It Fryske Gea, Landschapsbescherming Friesland en de Groningse Milieufederatie.
Op basis van vragen en opmerkingen van diverse statenleden lijken PvdA, CDA en FNP te kiezen voor verbetering van het bestaande tracé. VVD en PVV lijken een westelijk tracé te willen. De rest was vager.