Leonard Tolsma doet mee aan de loting voor een bouwkavel. Waar hij nu staat komen de huizen, daarvoor het water.
Leonard Tolsma doet mee aan de loting voor een bouwkavel. Waar hij nu staat komen de huizen, daarvoor het water. Foto: Klaas Rozema

Op 29 juni loting voor nieuwe kavels Aldtsjerk

ALDTSJERK - Mensen die in Aldtsjerk, in het plan Aldtsjerk Foarút, een nieuw huis willen kopen, hebben wat meer duidelijkheid. De planning is dat er op donderdag 29 juni in het dorpshuis een loting wordt gehouden voor drie soorten kavels, in totaal 23 stuks.

De provincie Fryslân ligt niet meer dwars wat betreft de procedure voor het uitbreidingsplan Aldtsjerk Foarút, melden de bestuursleden Hester de Haan en Han Westerhof van Aldtsjerk Foarút. De kans van de stichting de 23 bouwkavels te verwezenlijken en te verkopen in het uitbreidingsplan, in combinatie met het uitgraven van een meertje, is daarmee een stuk groter geworden.
Het streven van het bestuur is dat in april 2018 kan worden begonnen met de bouw van de eerste woningen. Van diverse mensen is al bekend dat ze belangstelling hebben. Het is niet honderd procent zeker dat er een loting nodig is, maar daar wordt vooreerst vanuit gegaan, vertelt bestuurslid Hester de Haan.

"It giet om 23 kavels: tien fan twa ûnder ien kap en trettjin frijsteande wenten", weet Leonard Tolsma, een oud-inwoner van het dorp die graag terug wil. "Ik wenje no yn de Grinzer Pein (Opende; red.), mar sawol it doarp as de minsken binne hiel oars. Ik fiel my in echte Aldtsjerkster en wol dêrom graach werom. Om myn wurk - yn de soarch, op it stuit yn Drachten - kin dat ek goed."

Alle betrokkenen hopen dat de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel donderdag 15 juni ook een positief besluit neemt over de mogelijkheid, de inspraakprocedure (deels) in de zomervakantie te laten plaatsvinden, om maar zo weinig mogelijk tijd te verliezen. "Hoe mear tiid as wy kwyt binne, hoe mear minsken earne oars om in wenning sjogge", leert de ervaring volgens Han Westerhof.