Een impressie van de toekomstige 
bio-covergister bij Kootstertille.
Een impressie van de toekomstige bio-covergister bij Kootstertille. Foto: Illustratie: ingezonden

Vrees voor bio-covergister op Westkern

KOOTSTERTILLE - Het dorp Kootstertille en de beide bedrijventerreinen aan de oost- en westkant zijn langzamerhand vol genoeg met (milieuhinderlijke) bedrijven. Dat was de teneur van een 'protestbijeenkomst' in MFA It Tillehûs, donderdagavond.

Oftewel: een grote meerderheid van de circa honderd aanwezigen wil niet dat er een bio-covergister komt op bedrijventerrein Westkern. Maar juridisch zal het niet eenvoudig zijn, dit nog te keren, want de milieuvergunning is zes of zeven jaar geleden al verstrekt door de provincie Fryslân en nog steeds van kracht. Dit geldt ook voor de door de gemeente afgegeven bouwvergunning. "Sinds 2012 hoeft men niet meer binnen drie jaar een vergund plan uit te voeren", zei FUMO-medewerker Bronsveld.

Wethouder Klaas Antuma (CU) en burgemeester Gerben Gerbrandy van de gemeente Achtkarspelen bevestigden dit. Als de meerderheid van de raad de bouwvergunning wil intrekken of wil afzien van de verkoop van de drie hectare grond aan Universal Energy Solutions, zal er een schadeclaim volgen, zei ondernemer Piet van der Hoop uit Leeuwarden. Hij merkt ook op: "It sil heechút rûke as in buorkerij." De raad bespreekt de kwestie morgenavond in de 'informatiecarroussel'.