Het uit 1736 daterende huis aan de Molenweg 1 in Burgum lag op de route van de cultuurhistorische wandeling,
Het uit 1736 daterende huis aan de Molenweg 1 in Burgum lag op de route van de cultuurhistorische wandeling, Foto: Ingezonden

Cultuurhistorische wandelingen door Burgum

BURGUM - Bij het Streekmuseum-Volkssterrenwacht aan de Menno van Coehoornweg in Burgum was zaterdag de start van de eerste cultuurhistorische wandeling van dit jaar. Willy Veenstra was de gids.

De Menno van Coehoornweg - voorheen Achterweg - is vernoemd naar de beroemde vestingbouwer die hier destijds in het jachtslot Het Hoge Huys heeft gewoond.

Via de Kerklaan liepen de wandelaars naar de Schoolstraat. Na de Kruiskerk liepen ze langs het huis aan de Molenweg 1. Dit was lang bekend als het oudste bestaande huis in Burgum, maar sinds kort is duidelijk dat aan de Hillamaweg het voormalige huis van de familie De Hoop het oudste moet zijn. Er daar is een muuranker gevonden met het jaartal 1667.

Via de grafheuvel van de familie Ferf ging de wandeltocht verder en werd Glinstra State gepasseerd, gebouwd in 1855 door de zoon van ds. Nieubuur Ferf, mr. Adrianus Eldering Ferf (eigenaar van de genoemde grafkelder).

Daarna vertelde Willy Veenstra over 'Herberg 'De Volle Hand', ooit gevestigd aan de Schoolstraat. Dat was één van de oudste vroegere herbergen: rond 1700 werd er al getapt.

De wandeling eindigde op de Markt, bij Wilhelminaboom, geplant in 1898 bij de kroning van Wilhelmina tot koningin.

De volgende cultuurhistorische wandelingen zijn vanaf 17 juni tot en met de maand augustus wekelijks op de zaterdagmiddag. De afstand is ongeveer vijf kilometer. De kosten zijn € 4.00 per persoon, dit is inclusief consumptie achteraf en entree voor het Streekmuseum-Volkssterrenwacht Burgum. De start is daar ook: Menno van Coehoornweg 9, aan de oostkant van Burgum,