Een vaarexcursie bij schemer en volle maan is één van de vele leuke activiteiten die worden georganiseerd in De Alde Feanen.
Een vaarexcursie bij schemer en volle maan is één van de vele leuke activiteiten die worden georganiseerd in De Alde Feanen. Foto: Anton Huitema /It Fryske Gea

Ga eens mee op excursie door De Alde Feanen

EARNEWALD - Nationaal Park De Alde Feanen is één van de grootste laagveenmoerassen in Noordwest Europa. Het ligt vlakbij Leeuwarden en Drachten. It Fryske Gea organiseert hier met grote regelmaat excursies waarbij men onder leiding van een gids door het gebied kan. Overdag, maar soms ook na zonsondergang.

Verreweg het grootste deel van De Alde Feanen is alleen over water bereikbaar. Er zijn moerasbossen, smalle petgaten en uitgestrekte rietlanden. De grootte en variatie in landschappen en vogelsoorten is indrukwekkend. Bioloog Freek Vonk beschreef het gebied eens liefkozend als 'de Afrikaanse Savanne van Fryslân'.

De Alde Feanen is
een waterrijk gebied

De excursies van It Fryske Gea zijn soms te voet, soms per boot. De organisatie beschikt over een eigen excursieboot die met zonne-energie wordt aangedreven. Deelnemers aan de excursie kunnen zo geruisloos in het gebied verblijven.

"Sssst, anders
schieten de reeën weg"

Avondexcursie: reeën spotten

Op donderdagavond 8 juni van 19.00 tot 21.00 uur organiseert It Fryske Gea een vaarexcursie. Reeën die in dit nationaal park leven, staan dan centraal. De excursie wordt gehouden op een tijdstip dat de kans het grootst is ze te spotten. De gids van It Fryske Gea vertelt over het mooie zoogdier.

In de provincie Fryslân zie je in de weilanden vaak groepjes reeën, maar om ze goed te zien moet je erg stil zijn. Ze hebben mensen zomaar in de smiezen en sprinten dan weg. Met de excursieboot op zonne-energie kunnen mensen stil varen door het laagveengebied. Vanaf het dek heb je een weids uitzicht. Dit biedt de ultieme kans reeën te spotten zonder dat de dieren je horen of zien. Een verrekijker is aan te raden.

Opgeven uiterlijk woensdag 7 juni voor 15.00 uur via 0511 – 53 96 18. Deelname kost leden van It Fryske Gea € 5,- (t/m 12 jaar € 3,-) op vertoon van de ledenpas. Niet-leden betalen € 8,- (t/m 12 jaar € 5,-).

Varen bij volle maan

Varen bij schemer en volle maan

Op vrijdag 9 juni organiseert It Fryske Gea van 20.30 tot 22.30 uur een vaarexcursie bij schemer en volle maan. In het donker ervaar je de natuur op een heel andere manier. Luister naar de vele vogels en laat je verrassen door de sterrenhemel en het licht van de maan.

De vaartocht door het laagveenmoeras leidt langs uitgestrekte rietlanden en moerasbos. De avondrust maakt de vele vogelgeluiden opvallend. Excursieboot de Blaustirns is deels overdekt, maar het open bovendek biedt uitzicht over het in duisternis gehulde gebied. Een gids van It Fryske Gea vertelt over de natuur en de historie ervan.
Opgeven voor de excursie kan tot donderdag 8 juni om 15.00 uur. Kosten en aanmelding zoals hier boven beschreven.

Vaarexcursie in Nationaal Park

Ook zaterdagochtend 10 juni van 10.30 tot 12.30 uur kun je mee op vaarexcursie. Deelnemers varen langs de uitgestrekte rietvelden, moerasbossen, smalle petgaten en een aalscholverkolonie. Onderweg vertelt de excursieleider van It Fryske Gea over de roofvogels en watervogels. Ontdek hoe het natuurbeheer wordt uitgevoerd en wat de ontstaansgeschiedenis is van één van de grootste laagveenmoerassen van Noordwest Europa. Vergeet niet om warme kleding en een verrekijker mee te nemen.
Opgave is verplicht in verband met een beperkt aantal plekken. Dat kan tot vrijdag 9 juni 15.00 uur. Zie voor telefoonnummer en kosten onder aan deze pagina.

Ondek het nachtleven
in de natuur

Nachtexcursie voor de jeugd

Dezelfde dag, zaterdag 10 juni, maar dan 's avonds van 20.00 tot 21.30 uur, organiseert It Fryske Gea een nachtexcursie speciaal voor de jeugd. Met een gids van It Fryske Gea ontdekken de deelnemers aan de jeugdexcursie het nachtleven in de natuur.

Zodra het schemerig wordt komen er allerlei dieren die overdag verstopt zitten tevoorschijn. Sommige kun je alleen horen, andere kun je misschien ook wel zien. Geritsel van een egel, een wegvluchtende ree of een schreeuwende uil. Samen met een gids loop je door de donkere natuur, begeleid door het licht van de maan en de sterren.
Ben je tussen de 6 en 12 jaar en lijkt dit je een spannend avontuur? Geef je dan op, uiterlijk vrijdag 9 juni voor 15.00 uur. Deelname is voor kinderen van leden van It Fryske Gea gratis. Niet-leden betalen € 4,- per persoon.

Excursies zijn meer
malen per seizoen

Opnieuw Avondvaarexcursie

Op donderdagavond 15 juni van 19.00 tot 21.00 uur is er opnieuw een avondvaarexursie waarin reeën centraal staan. Geef u uiterlijk woensdag 14 juni voor 15.00 uur op. Dit is verplicht in verband met een beperkt aantal plekken.

Vaarexcursie 17 juni

Op zaterdag 17 juni van 10.30 tot 12.30 uur is er nogmaals een vaarexcursie. Ook deze ochtend vertelt een excursieleider van It Fryske Gea over de roofvogels en watervogels die worden waargenomen. Opgave kan tot vrijdag 16 juni 15.00 uur.

Natuurbescherming
in Fryslân

Over It Fryske Gea

It Fryske Gea is de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân. Zij heeft als doel bescherming, behoud en ontwikkeling van natuur, landschap en cultuurhistorisch erfgoed in Fryslân. De vereniging beheert momenteel meer dan vijftig natuurgebieden - met een totale oppervlakte van 20.000 hectare - verspreid over de hele provincie. De vereniging heeft circa 34.000 leden.

Opgeven bij excursies doe je zo

Opgeven voor de excursies kan via 0511 – 53 96 18. Deelname is voor leden van It Fryske Gea is - waar niet anders genoemd - € 5,- (t/m 12 jaar € 3,-) op vertoon van de ledenpas. Niet-leden betalen € 8,- (t/m 12 jaar € 5,-).

www.itfryskegea.nl

Avondwandeling door het moeras Ottema-Wiersmareservaat

Laat uw zintuigen prikkelen tijdens deze prachtige avondwandeling door het Bûtenfjild, nabij Hurdegaryp. Luister naar het fantastische vogelconcert bij het vallen van de avond en laat u verrassen door dit natuurgebied. It Fryske Gea organiseert op vrijdag 9 juni van 19.00 tot 21.00 uur een avondwandeling door het gevarieerde Ottema-Wiersma reservaat. Aanmelden kan tot donderdag 8 juni 15.00 via www.itfryskegea of 0512 – 38 14 48. Deelname is voor leden van It Fryske Gea gratis op vertoon van de ledenpas, niet-leden betalen € 4,- (t\m 12 jaar € 2,-). Laarzen zijn gewenst.

Een natuurgebied met vele gezichten

Natte, schrale graslanden, petgaten, broekbossen, open waterplassen, uitgestrekte riet- en ruigtevelden en een stroomdal van een oud riviertje; al deze verschillende landschapstypen leveren veel bijzondere dier- en plantensoorten op. Voor vogelliefhebbers is dit gebied een paradijs. In het voorjaar kun je genieten van een vogelconcert van verschillende zangvogels zoals de blauwborst, snor, kleine karekiet en de veldleeuwerik. Ga mee op deze wandeling en laat je verrassen door de veelzijdigheid van dit gebied.

Wil je reeën spotten, dan moet je heel stil zijn.
De 'vliegende deur', de zeearend, broedt in de Alde Feanen, dit jaar voor het eerst.