Doedag Buitenpost tijdens kunstweek

BUITENPOST - Lekker zelf aan de slag tijdens de Kunstweek van Achtkarspelen. Dat kan. Drie beeldend kunstenaars uit Achtkarspelen geven workshops bij Art it is in Buitenpost.

Laagdrempelig kennismaken met een aantal figuratieve basistechnieken uit de schilderkunst op het gebied van portret/model en bloemen schilderen naar waarneming. Tejo Moerings uit Buitenpost en Hetty Combs uit Twijzel bieden een korte workshop voor beginnende en gevorderde belangstellenden.

"Waarneming, kijken is de basis van alles; op een plat vlak is dat anders dan vanuit driedimensionaal. Schilderen naar waarneming geeft andere mogelijkheden en is anders dan schilderen vanaf een foto. Of het nou om een stilleven, een portret of een landschap gaat: het is altijd vrijer en uitdagender."

Jettie Holwerda uit Twijzel maakt huisjes van klei en van ander materiaal, vanuit de fantasie. Bij een van haar recente exposities bleek er veel interesse voor een workshop keramiek. Met dit kleine projectje kan men kennismaken met het proces. Informatie en aanmelding via info@keunstkrite.nl. Datum: Donderdag 1 juni, overdag portret, 's avonds bloemen en keramiek;

Lokatie: Art it is, Kuipersweg 2a, 9285 ST Buitenpost; Prijzen: vanaf € 10 p/p (incl. materiaal). Meer informatie: www.keunstkrite.nl.

Open Dag
Zorgboer Witrik

TWIJZELERHEIDE - Op 10 juni organiseert Zorgboederij de Witrik - Wyldpaed Twijzelerheide - een Open dag. Zorgboerderij de Witrik biedt dagbesteding aan volwassenen en ouderen die te maken hebben met een lichamelijke of geestelijke beperking.

De dagbesteding draagt bij aan het ontlasten van de thuissituatie. Hierdoor kunnen deelnemers langer thuis blijven wonen, wat door deelnemers en hun naasten als zeer waardevol ervaren wordt.

Op de boerderij wordt op natuurlijke wijze geboerd waarbij respect voor mens, dier en natuur een belangrijke plaats inneemt. Op het bedrijf worden ongeveer zestig Fries Hollandse witrikken, valen en blauwen gehouden. Ze zijn te herkennen aan hun unieke aftekening en de aanwezigheid van horens. Dit ras en kleurslag behoort tot de zeldzame huisdierrassen. Daarnaast zijn op de boerderij nog verschillende tuinen voor groente en fruit.

Programma 10 juni

Van 10.00 tot 16.00 uur zet de Witrik haar deuren open voor het publiek. Onder het genot van een hapje en een drankje kunnen belangstellenden met eigen ogen zien hoe het leven er op deze authentieke boerderij aan toe gaat en wat de dagbesteding inhoudt.

Daarnaast zijn er verschillende activiteiten, kramen en bezienswaardigheden die te maken hebben de zorgboerderij en het boerenleven.