De brug kreeg een nieuw aanzicht en doet nu denken aan de vroegere ophaalbrug.
De brug kreeg een nieuw aanzicht en doet nu denken aan de vroegere ophaalbrug. Foto: Klaas Rozema

"De Falom kriget de dyk werom"

DE FALOM - Vrijdag 2 juni is de officiële in-gebruik-name van het nieuwe plein De Omslach nabij de nieuwe brug in de Haadwei in De Falom. Er is maandenlang gewerkt aan de herinrichting, nadat vorig jaar de Sintrale As in gebruik was genomen.

Opvallende veranderingen in het dorp: zestig nieuwe bomen, een klinkerbestrating in plaats van asfalt, een nieuwe brug en een nieuw plein. Woensdagochtend 22 maart 2017 plantten zo'n vijftig kinderen van cbs De Wel uit Broeksterwâld samen met wethouder Gerben Wiersma van de gemeente Dantumadiel nieuwe iepen langs de Haadwei in De Falom. Deze gebeurtenis vond plaats in het kader van de zestigste editie van de Nationale Boomfeestdag, maar maakte ook deel uit van de herinrichting. De scholieren kregen hulp van de gemeente, hoveniersbedrijf Frisia Bergum en Jansma Drachten.

Hoofdaannemer Jansma verrichtte de herinrichting in opdracht van de gemeente Dantumadiel en de provincie Fryslân. Het project maakt deel uit van 'Kansen in kernen', als aanvulling op de aanleg van de Sintrale As, de vierbaansweg tussen Dokkum en Nijega (Wâldwei).
In de dorpen die voorheen aan de drukke, provinciale weg N356 lagen, of aan de 'zijtakken' (Garyp en Hurdegaryp), wordt de weg zo ingericht, dat autobestuurders zichzelf als 'te gast' beschouwen en fietsers en voetgangers zich er veilig voelen. De maximum snelheden worden (fors) verlaagd.

Vrijdag 13.00 uur heet voorzitter Gerda Bos van Dorpsbelang De Falom de gasten welkom. Dan volgen korte toespraken van gedeputeerde Johannes Kramer (FNP) en wethouder Roelof Bos (CDA) van Dantumadiel. Daarna is de openingshandeling en volgt onthulling van straatnaamborden: 'De Omslach' en 'De Breedte'. Vanaf 14.30 uur zijn er hapjes en drankjes.