PvdA: "Bagger Fabryksfeart eindelijk schoon"

AUGUSTINUSGA - Het wordt na jaren 'stilstand' tijd voor het uitbaggeren van de Fabryksfeart bij Augustinusga en het aanleggen van een nieuw fietspad ten zuiden van het Prinses Margrietkanaal.

Dit met als doel dat een 'vierkant' kan worden gefietst of gewandeld langs de Fabryksfeart, het P.M.-kanaal, de Hamsterfeart, de Hamsterpein en It West. Dat stelt PvdA-raadslid Jaap Braams van Achtkarspelen in schriftelijke vragen aan b. en w. Braams verwijst naar een rapport uit 2014 van de provincie Fryslân, waarin bovenstaande ideeën vermeld staan. De gemeente zou samen met Wetterskip Fryslân en de provincie deze 'kar trekken', merkt Braams op.
Aanleiding tot zijn schriftelijke vragen is dat deze kwestie "voor de zoveelste keer" besproken is door Plaatselijk Belang van Augustinusga. In een rapport van het waterschap is vermeld dat de bagger in de Fabryksfeart vervuild is met metalen als kwik en koper, PCB's en restanten van bestrijdingsmiddelen als DDT, DDE en DDD.

"Dit werd indertijd omschreven als een niet ernstige vervuiling", merkt Braams op: "Als men er niet van eet of drinkt, valt het wel mee." Maar wat als een kind in de vaart valt? "Dit gebeurt toch met enige regelmaat", kreeg Braams te horen.