De duim omhoog voor het waterpunt in de school aan De Ring: heerlijk fris (zie inzet).
De duim omhoog voor het waterpunt in de school aan De Ring: heerlijk fris (zie inzet). Foto: Klaas Rozema

Themaweek 'gezondheid' in Smallingerland

DRACHTEN - Op verschillende manieren staat 'gezondheid' deze week centraal in de gemeente Smallingerland en in twee scholen voor voortgezet (praktijk)onderwijs in Drachten in het bijzonder.

Maandagochtend 'openden' de directeuren Dick Wever van OSG Singelland De Venen en Arend Liebe van locatie De Ring van CSG Liudger samen de themaweek 'gezondheid'. De leerlingen deden oefeningen, op het ritme van muziek. Mentoren wandelden tijdens het coachuur minimaal een kwartier samen met leerlingen in en rond school.

Vandaag, woensdag 31 mei, is ook de ingebruikname van zes nieuwe watertappunten in Drachten. De beide scholen hebben samen ook zo'n watertappunt. Vanmiddag half twee wordt dit bij de scholen gevierd met een dans van Ingrid Jansen, danseres, actrice en presentatrice. Wethouder Marja Krans (CU) heeft dan al de officiƫle ingebruikname verricht bij het carillon aan de Zuidkade 1A in Drachten, waar ook een nieuw watertappunt staat.
Twee winnaars van een wedstrijd van waterleidingbedrijf Vitens worden dan extra in het zonnetje gezet. Ook is Ingrid Jansen dan al van de partij. Zij geeft het startsein voor de Selfie-actie #ikdrinkwater op Instagram.

Het Nederlandse kraanwater is internationaal "van topkwaliteit" en daarom vaak beter dan het (veel) drinken van bijvoorbeeld frisdrank (vaak met veel suiker).

Er waren al drie watertappunten: op het sportveld naast De Barte, in het Slingepark en bij locatie De Splitting van CSG Liudger. Daar kwamen dus bij: De Ring (bij beide scholen), de Krajicek Playground in De Wiken, bij VSO Talryk en VSO De Zwaai, in het Thalenpark en bij het carillon.

Vandaag is het ook 'internationale niet roken dag'. Dan mag op het schoolplein van De Venen en De Ring (de scholen staan naast elkaar) niet worden gerookt. Daarmee loopt de school vooruit op een maatregel die op 1 augustus officieel van kracht wordt: een definitief rookverbod op het schoolterrein.