Tom en Janny Jagersma tussen de eerste bosstroken en bloemen.
Tom en Janny Jagersma tussen de eerste bosstroken en bloemen. Foto: Klaas Rozema

Nieuw landgoed in Twijzelerheide

TWIJZELERHEIDE – Het echtpaar Tom en Janny Jagersma van het gelijknamige voegbedrijf aan het Wyldpaed West 16 in Twijzelerheide werkt aan het creëren van een landgoed. Daartoe zal ongeveer één tot twee hectare weiland (streekeigen) bos worden. Ook moet er een vijver worden gegraven (circa 1100 vierkante meter).

B. en w. van Achtkarspelen zijn bereid hieraan mee te werken. Het idee is gebaseerd op de 'Natuurschoonwet' van 1928. Die kwam tot stand met de bedoeling bestaande landgoederen in stand te houden, maar geldt ook voor het creëren van nieuwe landgoederen. Dit is met name mogelijk door belastingvoordelen.

De Rijksdienst Voor Ondenemend Nederland heeft Jagersma inmiddels toestemming gegeven, op voorwaarde dat vervolgens het landgoed binnen drie jaar wordt gerealiseerd. "De aanvrager geeft aan dat de provincie en de belastingdienst akkoord zijn", schrijft de gemeente.

Jagersma heeft nu nog circa twintig vleeskoeien - hij is ook hobbyboer - , die wil hij vervangen door een aantal geiten, die meestal buiten lopen, om van hun melk biologische geitenkaas te kunnen maken. Dit zal niet leiden tot noemenswaardige geuroverlast, verwacht de gemeente.

Bestemmingsplan

Het bestemmingsplan voorziet in een wijzigingsbevoegdheid van b. en w. Het college heeft laten onderzoeken (door Altenburg en Wymenga) of de aanleg van het stuk bos strijdig is met ecologische wet- en regelgeving. Dit blijkt niet het geval.

Het 'streekeigen' bos zal bestaan uit: zomereik, els, meidoorn, beuk, lijsterbes, berk en enkele notenbonen. meldt de gemeente.