Wetterskip: "Voorkom olielozing"

LEEUWARDEN - Wetterskip Fryslân roept pleziervaarders op: "Voorkom olielozing!" Oftewel: pomp bilgewater (mengsel van water en olie) niet zomaar overboord, maar geef dit af op bilgestations.

Ieder jaar aan het begin van het vaarseizoen zit er een piek in de meldingen die binnenkomen bij het Milieualarmnummer. Voorbijgangers of waterrecreanten zien olie op het water drijven en maken hier melding van. De grootste veroorzakers zijn particuliere booteigenaren, die bij het schoonmaken van hun boot het - bijna altijd - verontreinigde bilgewater overboord pompen.

"Dat zie je snel als passant, want olie blijft drijven", zegt Egbert Berenst, lid van het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân. "Door het verontreinigde bilgewater op bilgestations af te gegeven doe je niet alleen ons, maar vooral ook de onderwaterwereld een groot plezier."

Voorzichtig tanken

Een andere oorzaak van olievlekken op het water is dat er bij het tanken wordt gelekt. Door voorzichtig te tanken kan dit al worden voorkomen.
Een kleine lozing kan grote gevolgen hebben voor de veroorzaker, die een forse bekeuring kan krijgen.

Berenst: "Een gewaarschuwd mens telt voor twee, vandaar deze oproep. Wordt er toch - per ongeluk - geloosd, dan kan de lozer dit zelf meteen melden bij het Milieualarmnummer 058-212 24 22. Bij het niet melden is niet alleen de schade groter, maar ook het risico dat men een bekeuring krijgt."