Sybe Veenstra voorziet de fietszadels van een hoesje: gratis in de stalling plaatsen (inzet).
Sybe Veenstra voorziet de fietszadels van een hoesje: gratis in de stalling plaatsen (inzet). Foto: Klaas Rozema

Alle fietsen in gratis stalling in Drachten

DRACHTEN - Deze week is de gemeente Smallingerland begonnen met een campagne, om alle op het Van Knobelsdorffplein gestalde fietsen en brommers in de gratis en bewaakte stalling te krijgen.

Dit om ruim baan te geven voor de werkzaamheden aan het busstation. "Maar het betekent ook een flinke verbetering van de uitstraling van de omgeving van het busstation", vindt de gemeente. De afgelopen weken is de oude, overdekte fietsenstalling verbouwd. Er is nu ruimte voor ongeveer duizend fietsen. De stalling is gratis, opent voor vertrek van de eerste bus en sluit na vertrek van de laatste bus. Er is de hele dag cameratoezicht.
Vanaf 1 juli start de herinrichting van het stationsgebied. Dan moet het vrij zijn van fietsen en brommers. De campagne betreft het uitdelen van 'zadeldekjes', het plaatsen van borden en het ophangen van posters. De eerste tijd staan er 's ochtends medewerkers van de gemeente om mensen op de nieuwe stalling te wijzen. Arriva zorgt voor een mededeling op de schermen in de bussen in en rond Drachten.

Nieuwe ingang

Er komen enkele bomen op het plein. De ingang van de fietsen- en brommerstalling komt aan de oostkant, vrijwel op de hoek van het plein en De Drift.