Bescherm kinderen goed tegen de zon.
Bescherm kinderen goed tegen de zon. Foto: Pixabay

Risico's van onbeschermd in de zon zijn

De gevaren van de zon worden regelmatig onderschat, zo meldt KWF Kankerbestrijding. Toch is huidkanker de meest voorkomende kanker in Nederland. Jaarlijks horen ruim 50.000 Nederlanders dat ze huidkanker hebben. Tien jaar geleden waren dit er nog 28.000.

Meestal is huidkanker een gevolg van uv-straling. Eerst beschadigt teveel uv-straling de huidcellen (verbranding; de huid kleurt dan rood). Huidkanker kan jaren later het gevolg zijn.

Er zijn verschillende soorten uv-straling: UVA-, UVB- en UVC-straling. UVA-straling dringt het diepst in de huid door en versnelt de huidveroudering. UVB-straling zorgt ervoor dat je verbrandt. UVC-straling komt niet door de ozonlaag en bereikt het aardoppervlak niet.
Hoewel je door UVA niet verbrandt, kan deze vorm van uv-straling wel huidschade veroorzaken. Huidkanker kan ook ontstaan na veel (lang of vaak) in de zon zijn. Geniet van de zon, maar zorg dat je niet verbrandt! Bescherm je dus goed. Ook als je al een bruin kleurtje hebt gekregen door de zon.

Zonkracht van 1 tot 10 in Nederland

De zonkracht geeft aan hoeveel uv-straling het aardoppervlak bereikt. De zonkracht kan in Europa variƫren van 1 tot 10. Deze waarden zijn internationaal. In Spanje bijvoorbeeld is de zonkracht veel sterker dan in Nederland. De zonkracht komt in Nederland bijna nooit boven de 7 en is het sterkst in de zomer en tussen 12 en 15 uur 's middags. In Australiƫ stijgt de zonkracht vaak tot 14 of 15. Een kinderhuid is extra kwetsbaar voor de schadelijke gevolgen van uv-straling. Daarom is bescherming tegen de zon zo belangrijk, juist voor kinderen.