"Democratie kan anders en beter"

DRACHTEN - 'Democratie, kan het anders…' Dat was de titel van de inleiding die dinsdag 16 mei werd gehouden in de laatste bijeenkomst van dit seizoen van het Filosofisch Café Drachten. Spreker was dr. Pieter Boele van Hensbroek die als filosoof verbonden is aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Bij een peiling aan het begin van de avond bleek dat veel van de circa dertig bezoekers vonden dat ons huidig democratisch bestel niet optimaal functioneert. Met als belangrijkste reden een kloof tussen arm en rijk, respectievelijk tussen lager en hoger opgeleiden. Eerstgenoemden voelen zich niet serieus genomen en onvoldoende vertegenwoordigd.

Vooral een tekort aan participatie, vindt Van Hensbroek. "Iedereen moet kunnen meedoen." Andere eisen betreffen gelijke rechten voor minderheden, deliberatie (grondige meningsvorming) en het afleggen van verantwoording.

De inleider gaf drie voorbeelden van initiatieven om burgers meer te betrekken bij overheidsbeleid: G1000, het referendum en lotingsdemocratie. Het eerste en laatste model komen uit de koker van de Vlaamse auteur David van Reybrouck. De eerste G1000 vond plaats op 11 november 2011 in België: duizend Belgen spraken samen over de toekomst van België. Rotterdam had de primeur in Nederland. De burgertop in Groningen en de Coöperatieve Wijkraad in de Oosterparkwijk van Groningen zijn volgens Van Hensbroek ook goede voorbeelden.
Over het referendum is hij heel kritisch. Ook de meerderheid van het Parlement wijst dit nu af.