"Extra geld tegen armoede per 1 september 2017"

BURGUM - Voor de armste inwoners van Tytsjerksteradiel wil de gemeenteraad nog dit jaar de begroting oprekken met bijna 19.000 euro.

Dit is donderdagavond besloten door in grote meerderheid in te stemmen met een wijzigingsvoorstel. Dat kwam in het kort neer op: "Inzetten op een steviger sociaal vangnet met extra aandacht voor zorgkosten", "zo mogelijk vanaf 1 september 2017" en "hiervoor de begroting 2017 aan te passen."

In de toelichting stellen de indieners, dat het eigen risico voor de zorg(kosten) kan leiden tot het geen gebruik maken van de zorg. Het kan ook leiden tot "vergroting van de financiële problemen". Ook mensen die niet bij AV Frieso verzekerd zijn, moeten gebruik kunnen maken van tegemoetkomen in de zorgkosten.
Dit "steviger sociaal vangnet" zal dit jaar vermoedelijk éénderde deel extra kosten bovenop het begrote bedrag van bijna 56.400 euro, oftewel bijna 19.000 euro, als het per 1 september van kracht wordt.

VVD als enige tegen

Dit voorstel ('amendement') werd ingediend door de coalitiepartijen PvdA, FNP en CDA en door GrienLinks (oppositie). Alleen de VVD-fractie stemde tegen.