VMNN aan De Roef in Drachten, één van de bedrijven die de aanbesteding wonnen voor WMO- en leerlingenvervoer in Noordoost-Fryslân.
VMNN aan De Roef in Drachten, één van de bedrijven die de aanbesteding wonnen voor WMO- en leerlingenvervoer in Noordoost-Fryslân. Foto: Klaas Rozema

"Waaksma overtreedt regels voor aanbesteden"

LEEUWARDEN - Door brieven te schrijven aan colleges van b. en w. en gemeenteraden in Noordoostelijk Fryslân, heeft directeur Rienk Waaksma van Taxi Waaksma aanbestedingsregels overtreden. Dat zei advocaat Tanja Heslinga donderdag in de rechtbank in Leeuwarden.

Taxibedrijf Waaksma is daarom niet ontvankelijk in de kort geding-procedure waar het donderdag voor de Leeuwarder rechtbank over ging, vindt Heslinga. Zij sprak namens VMNN, Vervoersmaatschappij Noord-Nederland, één van de vier bedrijven die de aanbesteding wonnen voor het WMO- en leerlingenvervoer in Noordoostelijk Fryslân vanaf komend najaar.

Waaksma vocht die aanbesteding aan middels een kort geding, waar tientallen belangstellenden (onder andere personeel van Waaksma) op afkwamen. Waaksma stelt, bij monde van advocaat Han de Lange, dat de winnende taxibedrijven "onder de kostprijs" hebben ingeschreven.

Waaksma had meegedaan aan de aanbesteding, maar kreeg geen enkel deel ervan toegewezen. Hij vreest nu, zoals eerder gemeld, de werkgelegenheid van 104 medewerkers van zijn bedrijf, dat nu nog werkzaam is in heel noordoostelijk Fryslân.

Volgens Heslinga is VMNN bereid deze mensen over te nemen. Maar in zijn slotwoordje stelde directeur Rienk Waaksma dat de betreffende regels boterzacht zijn, zodat de werkgelegenheid van die 104 mensen wel degelijk op de tocht staat.

Het geding draaide formeel om de vraag, of Waaksma voldoende kon aantonen, dat de winnende taxibedrijven onder de kostprijs hebben ingeschreven. Volgens advocaat Gijs Verberne (namens de aanbestedingscommissie) kon Waaksma, oftewel z'n opponent Han de Lange, dit niet. Die zou te veel uitgaan van gemiddelden en van de eigen kosten van Waaksma. Maar omdat de kosten van een taxibedrijf sterk kunnen variëren en afhankelijk zijn van vele factoren, is niet aan te tonen dat de winnende taxibedrijven "onder de kostprijs" zitten, volgens De Lange.

De Lange en Rienk Waaksma baseren zich onder andere op de huidige kosten van taxibedrijf Waaksma en van de personeelskosten van de 104 medewerkers van Waaksma, die nu hun werk dreigen kwijt te raken. "Dy kosten kinne jo sekuer útrekkenje", zei Waaksma, die ook enkele malen het woord kreeg en in zijn slotwoord nogmaals het belang onderstreepte van de werkgelegenheid van de 104 taximedewerkers van zijn bedrijf.

Uiterlijk 7 juni volgt de uitspraak van rechter Janet Werkema.

Sneu voor de tientallen aanwezigen was donderdagochtend, dat de zitting een half uur te laat begon. Taxi Waaksma had aan de rechtbank doorgegeven, dat veel personeel de zitting wilde bijwonen. Die boodschap was niet bij de juiste persoon van de rechtbank beland: een voor maximaal dertig mensen gereserveerde zaal was te klein. Met behulp van een schuifwand en het verslepen van stoelen kwam het toch voorelkaar. Wel ontstond tijdsdruk, omdat er om kwart over één "een grote strafzitting" volgde in dezelfde zaal.