Han Westerhof spreekt in bij de raadsvergadering van Tytsjerksteradiel namens Aldtsjerk over de bouwplannen.
Han Westerhof spreekt in bij de raadsvergadering van Tytsjerksteradiel namens Aldtsjerk over de bouwplannen. Foto: Klaas Rozema

Aldtsjerk Foarút krijgt begrip van gemeenteraad

BURGUM - De burgers laten van zich horen, precies zoals de gemeenteraad graag ziet. Donderdag verzamelden mensen die zich zorgen maken over de komst van een grote biovergister aan de Burgumer Mar zich bij de raadsvergadering. Ook sympathisanten van Aldtsjerk Foarút zaten in de zaal.

Han Westerhof van Aldtsjerk Foarút meldde zich als inspreker, omdat de bouw van de nieuwe woningen in Aldtsjerk alsnog dreigt spaak te lopen. De raad toonde sympathie voor het project waar ze 'samen ook al heel veel energie in hadden gestoken'.
Aldtsjerk wil woningen bouwen bij een nieuw te graven meertje. Vrijwilligers in het dorp hebben zelf de planvorming, vergunningaanvraag en inspraakrondes voor hun rekening genomen. Het proces loopt al sinds 2008. Aldtsjerk Foarút wil nu graag zelf bepalen in welke volgorde ze het plan uitvoeren, omdat de vergunning voor de woningbouw wel binnen is, maar de zandwinning nog voor problemen zorgt.

De provincie Fryslân gaat hiermee niet akkoord. Aldtsjerk Foarút vroeg steun van de raad om hen de ruimte te geven en een alternatief te zoeken voor de financiële borging. De raad besloot 14 juni verder te praten, omdat vóór die datum nog een gesprek is gepland tussen Aldtsjerk Foarút en de gedeputeerde.

Op 14 juni besluit de gemeenteraad ook of de vergunningaanvraag in de zomerperiode ter inzage mag worden gelegd, ongebruikelijk in Tytsjerksteradiel. "Wij hebben al zoveel overleg met het dorp gehad, en als we hier helder over communiceren, zou dat voor ons een mooie slag betekenen in een proces dat al veel vertraging opliep", aldus Han Westerhof van Aldtsjerk Foarút. Gelbrich Hoekstra (CDA) probeerde nog het besluit hierover nu al te nemen, maar de burgemeester vond dat het wel kon wachten tot de volgende raadsvergadering.

De gemeenteraad begon de vergadering met een in memoriam voor oud-wethouder Evert Castelein. Burgemeester Jeroen Gebben roemde Castelein - wethouder van 1994 tot 1998 - om zijn vriendelijke, bescheiden houding en het feit dat hij zich meer dan twintig jaar met niet aflatende energie had ingezet voor de gemeentepolitiek.