Provinciale politici in gesprek met het actiecomité Noardermar en omgeving over de gevolgen van energietransitie en ruimtelijke inpassing.
Provinciale politici in gesprek met het actiecomité Noardermar en omgeving over de gevolgen van energietransitie en ruimtelijke inpassing. Foto: Actief Media

Zorg over energietransitie en ruimtelijke inpassing

NOARDBURGUM - Vier Statenleden en fractiemedewerkers luisterden naar de bezwaren die inwoners van Tytsjerksteradiel hebben tegen toekomstplannen bij de elektriciteitscentrale aan de Burgumer Mar. Zowel de Partij voor de Dieren als 50Plus deelden de zorgen. De fracties zeiden dat het politiek gezien moeilijk is de ontwikkeling tegen te houden.

"De provincie Fryslân heeft geen beleid geschreven voor het plaatsen van biovergisters in het landschap. Binnen de geldende regels mag een bedrijf doen wat het wil", vertelde Sjoerd van Aalsum, fractiemedewerker 50Plus, over de beperkingen van het bevoegd gezag.

Energietransitie en ruimte

Er bestaat geen beperkende regelgeving voor de situaties waarin de gevolgen van energietransitie ten koste gaan van het landschap of de recreatiemogelijkheden. Rinie van Zanden (Statenlid voor de PvdD) zei zich sterk te maken om de 'Engievergister' op de agenda te krijgen van het interprovinciaal overleg.

Jarenlang zei de overheid dat dit soort industrie niet thuis hoort in woonomgevingen. Daarom werden industrieterreinen gerealiseerd zoals de Eemshaven en de Maasvlakte. Ten gevolge van de energietransitie en subsidiegelden gebeurt er nu toch iets anders, was de conclusie van de aanwezigen.

Omwonenden bezorgd

De provinciale fracties gingen in gesprek met de Burgumers op uitnodiging van het actiecomité Noardermar en omgeving. Het actiecomité maakt zich sterk om de plannen tegen te houden rondom de biovergister en een LNG-tankstation aan de Burgumer Mar.
Ze maken zich zorgen over het zware verkeer dat dagelijks door Noardburgum zal gaan rijden. De ENGIE-plannen zijn te grootschalig, is hun mening. Het maakt een industrie-achtige omgeving van de Burgurmer Mar. Dat gaat ten koste van de recreatieve sector en de werkgelegenheid daar. De biovergisters van ENGIE zouden slechts drie arbeidsplaatsen opleveren, "terwijl we het hier hebben over een economisch zwakkere regio."

Een ander punt van zorg is de benodigde grondstof. Friesland heeft geen mestoverschot. "Materiaal vanuit Zuid-Nederland en digestaat dat wordt teruggebracht of geëxporteerd, noemen wij niet duurzaam", aldus de actiegroep.

Ze vragen zich af welke functie de bijna nooit draaiende centrale heeft. ENGIE zelf gaf bij de informatieochtend voor omwonenden aan dat de blackstartfunctie van de centrale het belangrijkst is, maar de actiegroep vraagt zich af in hoeverre dit juist is.

De Subsidie Duurzame Energie stimuleert de komst van industriële biovergisters zoals in Kootstertille, Noardburgum, Marrum, Holwerd, Harlingen, Leeuwarden en Ritsumazijl. "In 2012 is er ook een vergunning verleend voor een biovergister bij Sumar", weet Van Aalsum.

De PvdD vindt het bezwaarlijk dat kleinschalige projecten, zoals dorpscoöperaties, minder kans hebben op de SDE+-subsidie.
"Dat zien wij graag in het interprovinciaal overleg aangekaart", zegt Rinie van der Zanden.
"Het gaat er nu om wie groene stroom kan realiseren tegen het gunstigste tarief."