Een proefles van de twirlinggroep in Kiehool.
Een proefles van de twirlinggroep in Kiehool. Foto: Michiel van der Wal

Proeflessen twirling bij De Marko's in Kiehool

BURGUM – Drumband De Marko's uit Burgum is op zoek naar nieuwe deelnemers voor de twirlinggroep. Daarom organiseren ze zo nu en dan een proefles. Verslaggever Michiel van der Wal was er bij.

Nieuwe jonge deelnemers voor de twirlinggroep bij drumband De Marko's in Burgum zijn van harte welkom. De repetities zijn in Kiehool in Burgum.

De geïnteresseerde kinderen konden op afgesproken datums naar Kiehool toe. Daar kregen ze een proefles van instructrice Sylvia Loois.

Kinderen maken kennis

Sylvia Loois liet de groepen meerdere oefeningen doen om te laten zien wat ze kunnen verwachten. De kinderen vonden het erg leuk. Dat kon je na afloop ook zien aan hun reacties.

Ontspanning door inspanning

Twirling is een showsport waarbij de deelnemer een metalen stang, ook wel een baton genoemd, op verschillende manieren ronddraait tijdens het maken van dansbewegingen. Soms, zoals te zien op de foto, gebruiken de deelnemers een pompon, dat is een handvat met slierten eraan, waar eveneens showbewegingen mee gemaakt worden.

Drumband en showkorps

De Marko's bestaat uit drie onderdelen: de drumband, de colorguards - een showgroep die vlaggen gebruikt - en de twirlinggroep. Wanneer er een optreden is, werken deze groepen vaak samen voor een gesynchroniseerd optreden.