Gedeputeerde Schrier (links) overhandigt de oorkonde aan directeur Oeds Bijlsma (WF).
Gedeputeerde Schrier (links) overhandigt de oorkonde aan directeur Oeds Bijlsma (WF). Foto: Laura Sofie van de Reijden

Minder autorijden voor Friese Low Car Diet'ers

LEEUWARDEN - Het is geen geheim dat voor veel organisaties mobiliteit het overgrote deel van de CO2-uitstoot beslaat. Autorijden heeft hier vanzelfsprekend een behoorlijk aandeel in. De winnaar van de Low Car Diet campagne in Fryslân, Wetterskip Fryslân, heeft zich flink hierin in onderscheiden. Tijdens de campagne maakten de deelnemers bijna de helft minder autokilometers en zijn ze 38 procent schoner gaan reizen.

Met meer dan 300 deelnemers was de Low Car Diet 2017 voorjaarseditie in Fryslân goed vertegenwoordigd. Van 27 maart tot en met 21 april reisden zes Friese organisaties en een Gronings bedrijf zo duurzaam mogelijk. Samen bespaarden ze door andere reisopties te kiezen in die tijd maar liefst 7 ton CO2.

Gemiddeld zijn de organisaties 31 procent schoner gaan reizen. Wetterskip Fryslân, winnaar van de Friese campagne, is met 53 deelnemers 38 procent schoner gaan reizen en ze kozen 48 procent minder vaak de auto. Secretaris-directeur Oeds Bijlsma heeft vandaag op het Provinciehuis de hoofdprijs in ontvangst genomen.

Tien keer naar Parijs vliegen

De CO2-uitstoot op mobiliteit van het Wetterskip is volgens teamcaptain Arjan van den Hoogen ongeveer 12 procent van het totaal. Van den Hoogen: "Historisch gezien wonen onze medewerkers verspreid over Friesland. Verder zijn onze medewerkers veel op locatie aan het werk. Toch willen we onze werknemers stimuleren om de auto uit te komen en daarom hebben we meegedaan aan het Low Car Diet." De landelijke top vijf organisaties van deze editie – MN, Over Morgen, de ZZP-groep, NN en Arcadis – deden onder andere ook om deze reden mee aan de campagne. Ook zijn de CO2-prestatieladder en ISO (Internationale Organisatie voor Standaardisatie) 14001 en 26000 goede drijfveren voor deelname. Samen bespaarden alle deelnemers zo 30,5 ton CO2.

Samen 43 % minder
autokilometers

Ook werden er door alle organisaties samen 43 procent minder autokilometers gemaakt. Landelijke winnaar MN maakte 41% minder kilometers, wat een verdienste is gezien de deelnemers al relatief schoon reisden voor de wedstrijd. Verder heeft het bedrijf 1,3 ton CO2 bespaard; dit is ongeveer tien keer niet naar Parijs vliegen. Over het algemeen heeft MN een verbetering van 35% doorgemaakt, wat samen met de andere indicatoren geleid heeft tot de hoofdprijs. Donderdag 11 mei is deze prijs – een mobiliteitsworkshop in de Kantoor Karavaan – aan hen uitgereikt bij NN in Den Haag.

De Friese prijzen werden maandag uitgereikt bij het Provinsjehûs in Leeuwarden. Naast het Wetterskip zijn ook drie van de individuele prijzen gevallen in het noorden.

Zo won Keimpe Strikwerda van de Provincie de prijs voor de meeste fietskilometers en Tamara Wind van Van Hall Larenstein heeft het meeste thuis- en flex gewerkt. Peter Westra van Oosterhof Holman maakte de meeste 'elektrische' kilometers tijdens de campagne.