Een deel van het team. Staand v.l.n.r.: Jantina Cuperus, Petra Post, Anja Hamstra, Hermina Poelstra, Margriet de Graaf; gehurkt Evelyn Meertens en Hilly van der Heide.
Een deel van het team. Staand v.l.n.r.: Jantina Cuperus, Petra Post, Anja Hamstra, Hermina Poelstra, Margriet de Graaf; gehurkt Evelyn Meertens en Hilly van der Heide. Foto: Klaas Rozema

Buurtzorg Burgum: Eerst buurten, dan zorgen!

Buurtzorg Burgum werkt sinds dit jaar in twee teams: Burgum West (werkzaam in Burgum, Garyp, Earnewâld, De Tike en Suwâld) en Burgum Oost (werkzaam in Burgum, Sumar, Eastermar en Jistrum).

Wat zijn de belangrijkste activiteiten van Buurtzorg Burgum?

Wij bieden onder andere hulp bij het wassen en aankleden en voeren verpleegtechnische handelingen uit. U kunt dan denken aan katheterzorg, sondevoedingzorg, stomazorg, hulp bij medicatie, infusen, morfinepompen et cetera. Ook in de terminale zorg bieden wij alle mogelijke hulp. Wij kijken mee naar aanpassingen/hulpmiddelen in huis en onderhouden contacten met huisartsen, specialisten, fysiotherapeuten, dorpenteam en KEaRN. Zowel overdag, als 's avonds en 's nachts bieden wij hulp.

Waar zijn jullie trots op?

Het geeft ons heel veel voldoening om mensen te mogen verzorgen en te helpen. Door een heel persoonlijke benadering, en vaak dezelfde cliënten, kunnen er goede, diepgaande contacten ontstaan. Ook als zorg niet meer nodig is, bijvoorbeeld na overlijden, houden we vaak contact met de nabestaanden.

Waar onderscheiden jullie je in?

Buurtzorg is een thuiszorgorganisatie met zelfsturende teams. Dat wil zeggen dat wij alles zelf organiseren en inplannen. Wij doen zelf de promotie en nemen ook zelf nieuwe collega's aan. Doordat wij in kleine teams werken, zien de mensen altijd dezelfde gezichten. Wij zijn van mening dat het sociale aspect minstens zo belangrijk is als de zorg. Eerst buurten, dan zorgen!

Wat is jullie grootste uitdaging?

Dat wij de mensen de optimale zorg kunnen blijven geven in hun veilige omgeving, eventueel met bijstand van mantelzorgers of vrijwilligers.

Waar is jullie toekomstvisie?

Wij zijn aan het kijken of we een kleinschalige woonvorm op kunnen zetten voor mensen die niet meer thuis kunnen wonen, maar nog wel persoonlijke zorg en aandacht willen krijgen.

Email: burgumwest@buurtzorgnederland.com en burgumoost@buurtzorgnederland.com