Een vrijwilliger van Home-Start kan een steuntje in de rug zijn.
Een vrijwilliger van Home-Start kan een steuntje in de rug zijn. Foto: Ingezonden foto

Home-start, laagdrempelige
gezinsondersteuning in NO-Friesland

BURGUM - Home-Start biedt opvoedingsondersteuning, praktische hulp en vriendschap aan gezinnen met jonge kinderen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Deze hulp is laagdrempelig door inzet van getrainde vrijwilligers.

Vrijwilligers kunnen zich goed inleven in de situatie van jonge ouders, aangezien zij als ervaringsdeskundigen weten wat er allemaal komt kijken bij het opvoeden van kinderen. Een ouder bepaalt zelf waar ze hulp bij nodig heeft. Deze hulp is gratis en kan een half jaar tot anderhalf jaar ingezet worden.
Home-Start is een gecertificeerd programma met ruim twintig jaar ervaring. Humanitas is begin 2013 in Noordoost Friesland gestart met dit programma. Inmiddels zijn er zes deelnemende gemeenten. Veel gezinnen hebben al gebruik gemaakt van deze mogelijkheid en in elke gemeente zijn vrijwilligers beschikbaar. Iedereen die affiniteit en ervaring heeft met opvoeden en het als een uitdaging ziet om jonge gezinnen te begeleiden, kan zich aanmelden. Voor inschrijving komt de coƶrdinator langs voor een kennismakingsgesprek. Hierna volgt een basistraining van vijf ochtenden, afgesloten met een certificaat. Gezinnen kunnen zichzelf aanmelden, er zijn geen wachtlijsten. Meestal kan hulp binnen een paar weken geregeld worden. In alle gevallen geldt dat ouders zelf gemotiveerd moeten zijn voor deze vorm van hulp. Home-Start wil voorkomen dat alledaagse problemen uitgroeien tot ernstige problemen. Soms ben je al geholpen als iemand de tijd voor je neemt om naar je te luisteren en je ervaringen aan te horen. Hulp vragen is daarbij het beste wat je jezelf en je gezin kunt geven!

Voor informatie: projectcoƶrdinator Els Spaanstra, 0635113852/home-start.nof@humanitas.nl./www.home-start.nl.