Actiegroep plaatst in de omgeving van de Engie-centrale bij Burgum spandoeken.
Actiegroep plaatst in de omgeving van de Engie-centrale bij Burgum spandoeken. Foto: Klaas Rozema

Hoorzitting over biovergister Engie

BURGUM - Er komt een raadsexcursie en vervolgens een hoorzitting over het plan van Engie voor een biovergister bij de elektriciteitscentrale aan de Burgumer Mar. Omwonenden zullen morgenavond toch protesteren bij het gemeentehuis, is de verwachting. Ze hebben die actie aangekondigd via facebook.

De fractievoorzitters uit de raad gaven aan dat de plannen van Engie, zonder een nadere oriëntatie door de raad, nu niet behandeld kunnen worden in de gemeenteraad. Omdat het al dan niet verlenen van de milieuvergunning een taak is van Gedeputeerde Staten van Fryslân, kan de gemeente Tytsjerksteradiel hooguit een advies uitbrengen aan de provincie.
Een informerend memo over het plan van Engie stond daarom op de raadsagenda voor de vergadering van 18 mei 2017.

Dit punt is van de raadsagenda verwijderd. In de maand juni wordt daarom eerst een excursie en een hoorzitting georganiseerd.

Tijdens de hoorzitting is er ook gelegenheid voor inspraak. Vervolgens wil de raad de plannen van Engie eerst oriënterend bespreken. In de raadsvergadering daarna zal dan de besluitvormende behandeling over het advies plaatsvinden. De exacte data staan nog niet vast.