Dr. Spanninga wint dr. Halbertsmaprijs

GROU - Dr. Hotso Spanninga uit Leeuwarden ontving donderdag uit handen van gedeputeerde Sieske Poepjes de provinciale dr. Joast Halbertsmaprijs voor zijn dissertatie 'Gulden vrijheid? Politiek, cultuur en staatsvorming in Friesland, 1600 – 1640'. De uitreiking vond plaats in de Sint Piterkerk in Grou.

Spanninga was tot voor kort docent geschiedenis aan het Dockinga College in Dokkum. Hij is in 2012 gepromoveerd op dit onderdeel van de Friese geschiedenis.

De jury bestond uit Hanny Elzinga (voorzitter, namens Rijksuniversiteit Groningen), Marijn Molema (namens provincie Fryslân) en Milan van de Meulen (namens gemeente Leeuwarden). De jury selecteerde de winnaar uit een longlist die werd aangedragen door Tresoar.
Spanninga schrijft over de politieke cultuur en staatsvorming in Fryslân in de periode van 1600-1640. Volgens de jury levert de dissertatie een waardevolle bijdrage aan zowel de Friese geschiedschrijving als algemeen wetenschappelijke debatten.

Het onderzoek zorgt voor nieuwe kennis en inzichten over de Friese geschiedenis in de vroege zeventiende eeuw. Spanninga trekt ook een parallel met de hedendaagse politieke situaties.

Tienduizend euro

De dr. Joast Halbertsmaprijs is een provinciale prijs voor geschiedenis, taal, literatuurwetenschap en sociale wetenschap. De prijs is in 1947 ingesteld en wordt één keer per vier jaar uitgereikt. De prijs bestaat uit een bedrag van tienduizend euro.