De tovertafel prikkelt mensen met dementie.
De tovertafel prikkelt mensen met dementie. Foto: Ingezonden

Toverfair bij Herbergier Bartlehiem

WYNS - Op 10 juni wordt er in Wyns bij Herbergier Bartlehiem, een kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie, een 'toverfair' georganiseerd. Van de opbrengst van de fair wordt een 'tovertafel' aangeschaft.

"Een tovertafel is een beamer aan het plafond, die beelden projecteert op de tafel eronder", legt Oeds Visser uit, die samen met zijn vrouw Judith Visser het huis runt. "Met die beelden kan worden 'gespeeld': goudvissen zwemmen een andere kant op door ze 'weg te duwen' bijvoorbeeld." De tovertafel kan worden gebruikt om de bewoners van Herbergier Bartlehiem te prikkelen en om contact tussen bewoners onderling te bevorderen.

Op de fair, die van 10.00 tot 16.00 uur duurt, is van alles te doen: er is een springkussen voor de kinderen, er is muziek, er zijn diverse kraampjes en kleedjes waar tweedehands en zelfgemaakte spullen worden verkocht, zoals omslagdoeken en gehaakte artikelen. Ook worden er versgebakken lekkernijen verkocht.

Om 11.30 uur komt wethouder Houkje Rijpstra het nieuwe plein aan de voorkant van het huis officieel openen. Door inzet van Dorpsbelang Wyns/Bartlehiem is daar de weg breder gemaakt en zijn er maatregelen genomen waardoor het verkeer minder hard rijdt. Het plein, en de nieuwe zithoek die daar is gemaakt, moet een ontmoetingsplek worden waar fietsers en wandelaars even kunnen uitrusten. Het is de bedoeling dat er op deze plek interactie ontstaat tussen bewoners van Herbergier Bartlehiem en voorbijgangers.

www.herbergier.nl/bartlehiem