Het heringerichte kruispunt in Garyp heet nu 'Het Gebroeders Hoekstra Plantsoen'.
Het heringerichte kruispunt in Garyp heet nu 'Het Gebroeders Hoekstra Plantsoen'. Foto: Ingezonden foto

Garyp krijgt het 'Gebroeders Hoekstra Plantsoen'

GARYP - De samenleving zou meer aandacht moeten hebben voor bijzondere mensen, werd er gezegd naar aanleiding van de discussie rondom het Ajax-stadion. Het bestuur van buurtvereniging Westerein uit Garyp was het daarmee eens en besloot hun dorpsgenoten de gebroeders Hoekstra in het zonnetje te zetten.

Het opnieuw ingerichte kruispunt Westerein-Lytse Buorren-Gravinneloane, waarvoor de buurtvereniging nog een naam zocht, heet nu het 'Gebroeders Hoekstra Plantsoen'.
Buurtbewoners zagen de gebroeders jarenlang regelmatig met een koe aan een touw over de toen nog drukke Westerein gaan. Soms liepen ze met het paard voor de wagen, de kunstmeststrooier er achter en het veulen ernaast. Ze werden steevast gevolgd door een hele reeks auto's, die niet durfden in te halen. Jouke woonde op de boerderij verderop en Jappie en Berend aan het begin van de Westerein. In het huishouden hadden Jappie en Berend de zaken goed verdeeld. Berend: ''Jappie is meer van het ôfwaskjen en stofsûgjen, ik mear fan it bakken en braden. Wy hâlde beide wol echt fan blommen!''

De gebroeders stonden in de buurt bekend om hun opmerkelijke uitspraken, hun sociale opstelling en uit het bijzondere feit, dat ze nog altijd zonder trekker werkten. Ze boerden traditioneel en hadden het niet voorzien op de moderne overheid.
De broers hadden veel land in de buurt van de Suameerder Rendac liggen. Jouke: "Us kei bin san sûn as fisken, mar as der ris ien weirekket binne se moai wêr't se wêse moatte no?"