Jacht 'Peep' te water in Garyp

GARYP - Zaterdag was een bijzondere dag in Garyp. Het Friese jacht 'Peep' werd te water gelaten bij jachtwerf Edwood. Het schip is oorspronkelijk gebouwd in 1909, bij Lanting in IJlst.

Vroeger heette het schip 'Haaf' en daarna een tijdlang 'Zwaluw'. Nu het jacht gerestaureerd is gaat het 'Peep' heten.
Het schip dankt deze naam aan zijn bijzondere geschiedenis. In de Tweede Wereldoorlog namelijk, heeft ene Pieter samen met zijn vriendin ondergedoken gezeten op dit schip. Pieter werd in het dagelijks leven Peep genoemd. Helaas werden Peep en zijn vriendin verraden en doodgeschoten. Het gerestaureerde Friese jacht wordt nu naar hem vernoemd.

De 'Peep' stond ongeveer tien jaar op zolder bij Frank Hettinga in Heeg. Een klant van jachtwerf Edwood in Garyp kocht het schip van hem over in 2014. In 2015 ging het schip naar de Gariper werf voor restauratie. Het schip werd gerestaureerd door Ed Jansma van jachtwerf Edwood uit Garyp en zaterdag ging het te water. Dat gebeurde bij het Skûtsjemuseum in Earnewâld.

Hap en Stap Event Buitenpost-Kollum

BUITENPOST - Zondag 21 mei keert het Hap & Stap event van Foodwalk Buitenpost terug. Dit evenement is een wandelroute van zes kilometer met onderweg vijf tussenstappen: bedrijven met de mogelijkheid om te eten en te drinken.

Elk bedrijf is gespecialiseerd in een ander soort kruiden voor de gerechten. Er worden hier stempels uitgedeeld voor de wandelroute.
De Hap & Stap Foodwalk kost € 12,--. (Kinderen tot en met twaalf jaar hebben gratis toegang). Toegangskaarten zijn in de voorverkoop te koop bij Streekwinkel 'Op e' Stâl'.
De route is indrukwekkend met verschillende soorten natuur, wilde kruiden, groenten en bijzondere vruchten. Wandelaars hebben toestemming deze natuurlijke ingrediënten te plukken voor eigen gebruik. Tips voor recepten met deze ingrediënten staan op www.foodwalks.nl.

Afscheidsconcert gospelgroep SoZo

KOLLUMERZWAAG - Zaterdag 20 mei geeft gospelgroep Sozo na 40 jaar zingen en spelen het allerlaatste concert. "Fjirtich jier hat moai genôch west, mar wy binne hiel tankber dat wy dit sa lang dwaan koene", zegt bandlid Henk Hiemstra.

In de Trije Doarpen begint dit concert om 20.00 uur. Er zullen zestien nummers te horen zijn uit de albums 'Stilstean', 'It Tij Moat Keare' en 'De Heechste Tiid'. Gratis kaarten te bestellen via ynfo@gospelbandsozo.nl