Deze zomer komen er stadswandelingen naar de museumwoning het Van Doesburg-Rinsemahuis.
Deze zomer komen er stadswandelingen naar de museumwoning het Van Doesburg-Rinsemahuis. Foto: Ingezonden

Stadswandeling naar Museumwoning De Stijl

DRACHTEN - Vanaf 1 juni 2017 presenteren Museum Dr8888 en Stichting Van Doesburg-Rinsemahuis een speciaal programma in het Van Doesburg-Rinsemahuis, een museumwoning. Ondanks dat de realisatie van deze museumwoning is vertraagd, maken het museum en Stichting Van Doesburg-Rinsemahuis het bezoekers nu toch mogelijk om zich onder te dompelen in een heuse De Stijl-ervaring tijdens het themajaar Mondriaan tot Dutch Design.

De museumwoning wordt per 1 juni beperkt opengesteld: tweemaal per week zullen er stadswandelingen van het museum naar de museumwoning plaatsvinden, waarbij men een volledig gerestaureerde voorkamer kan bewonderen. Bezoekers ervaren zo een exclusieve preview van een echt driedimensionaal Stijlschilderij.
Daarnaast is het mogelijk een voorproefje te krijgen van hoe de rest van de woning er uit gaat zien middels een speciaal ontwikkelde virtual reality-app.

Van Doesburg-Rinsemahuis

In Drachten realiseerde Van Doesburg zijn eerste grote opdracht: het kleurontwerp voor zestien middenstandswoningen in 1921. Een van deze woningen wordt momenteel, na uitvoerige kleur- en bouwhistorische onderzoeken, zowel binnen als van buiten in de originele staat teruggebracht. Het Van Doesburg-Rinsemahuis wordt (inter)nationaal gezien als een publiekstrekker.

Stadswandelingen

De data van de stadswandelingen worden binnenkort bekend gemaakt op de website: www.museumdrachten.nl. Op dit moment is er een grote tentoonstelling over Theo van Doesburg en De Stijl in Museum Dr8888. De tentoonstelling loopt tot en met 25 juni 2017.