Hubert Luymes geeft op de Familiedag in Museum Dr8888 een rondleiding over De Stijl.
Hubert Luymes geeft op de Familiedag in Museum Dr8888 een rondleiding over De Stijl. Foto: Ingezonden

Glas-in-loodramen centraal bij Museum

DRACHTEN - Zondag 21 mei is het Familiedag in Museum Dr8888. Meesterverteller Hubert Luymes geeft bezoekers een rondleiding door de tentoonstelling De Stijl in Drachten: Theo van Doesburg, kleur in architectuur'. Daarnaast zijn er creatieve workshops in het Atelier, rondom het thema glas-in-loodraam.

Bijna honderd jaar geleden heeft kunstenaar Theo van Doesburg ontwerpen gemaakt voor 'glas-in-loodramen'. Verschillende huizen en gebouwen heeft hij opgefleurd met gekleurd glas in de primaire kleuren geel, blauw en rood, maar ook in de secundaire mengkleur groen en paars. Van Doesburg maakt geen ontwerpen met mooie ronde lijnen en herkenbare bloemmotieven, maar abstracte ontwerpen in composities met vierkanten en rechthoeken, waar vaak herkenbare menselijke figuren in terug te vinden zijn.

Na een rondleiding door de tentoonstelling De Stijl in Drachten: Theo van Doesburg, kleur in architectuur, waarbij de glas-in-loodramen centraal staan, krijgen bezoekers een workshop in het Atelier. De glas-in-loodramen vormen de inspiratie voor de workshop waarbij er een eigen ontwerp wordt gemaakt voor een glas-in-loodraam. Niet met glas en lood, maar met gekleurd papier of plastic vellen. De Familiedag duurt van 13.30 tot 15.30 uur. Prijs: Entree + toeslag. Aanmelden: info@museumdrachten.nl of bel: (0512) 515647.