De appelbomen staan nu overal in bloei.
De appelbomen staan nu overal in bloei. Foto: Ingezonden

10.000 kilo appels voor Fryske Frucht

ORANJEWOUD - Om aan de toenemende vraag naar Fryske Frucht appelsap te kunnen blijven voldoen, wil Fryske Frucht in 2017 minimaal 10.000 kilo appels verzamelen. Het gaat om appels van bestaande bomen in de Friese Wouden die anders niet worden gebruikt. Deze appels kunnen op diverse punten worden ingeleverd of worden door Fryske Frucht opgehaald. Door deze appels tijdig te verzamelen, krijgt dit fruit een bestemming als vers geperst Fryske Frucht appelsap: een streekproduct uit de Friese Wouden met het Wâldpyk-keurmerk.

Fryske Frucht wil haar assortiment graag uitbreiden met nieuwe sappen: daarom kunnen er vanaf dit seizoen ook peren worden ingeleverd. Voor de peren geldt hetzelfde als voor de appels: het gaat om peren van bestaande fruitbomen in de Friese Wouden die anders niet worden gebruikt. Fryske Frucht komt dan ook graag in contact met bewoners in de Friese Wouden die fruitbomen hebben.
Fruitbomen horen van oudsher bij het Friese Landschap. Stichting Fryske Frucht wil dit Friese Erfgoed behouden en uitbreiden door 3000 nieuwe fruitbomen van oude Friese fruitrassen te planten. Te beginnen in de Friese Wouden: 'Land van natuurlijk ritme'. Stichting Fryske Frucht plant de bomen zelf maar nodigt vooral ook geïnteresseerden uit om bomen te planten. Fryske Frucht stimuleert het gebruik van het fruit en produceert en distribueert Fryske Frucht appelsap. Daarnaast is er jaarlijks een bloesem-, pluk- en oogstfeest.