Vakwerk en ambacht: specialistisch werk.
Vakwerk en ambacht: specialistisch werk. Foto: Ingezonden foto

Vakwerk en ambacht

Vakwerk wordt in het woordenboek omschreven als: Arbeid van een expert, een vakkundige prestatie. Ambacht wil zeggen: Beroep waarbij een handwerker met gereedschap eindproducten maakt.

Beide nemen de laatste jaren steeds meer toe in populariteit, zo signaleerde dagblad Trouw al in 2014. Jongeren kiezen er weer steeds vaker voor om met hun handen te werken, bijvoorbeeld in de techniek-, metaal- of bouwsector. En in een wereld vol met massaproductie uit lagelonenlanden, zo goedkoop mogelijk gemaakt en vaak snel kapot, vinden velen het een verademing om weer een uniek, handgemaakt en duurzaam item te kunnen maken.

Internet blijkt een belangrijke steun voor ambachtslieden. Hier vinden zelfs de 'kleinste' ambachtslieden een podium om hun producten te laten zien en te verkopen. Denk bijvoorbeeld aan Etsy.com, waar iedereen een winkeltje met handgemaakte artikelen kan openen. Ook op Facebook kan men handig de gemaakte producten laten zien. Een ander verschil met de ambachten van vroeger is dat naast traditionele, nu ook moderne technieken worden gebruikt.

Volgens het Centrum voor Ambachtseconomie zijn er ruim 800.000 Nederlanders die hun brood in het ambacht verdienen. Er zijn in ons land 420.000 ambachtelijke bedrijven, die samen ruim 165 miljard euro omzet genereren.

Het centrum heeft een heuse online Ambachtsmarkt opgezet, waar ambachtelijke producten en diensten kunnen worden aangeboden en gezocht. Kijk op www.cvae.nl/ambachtsmarkt.