Langs een deel van de Wedze bij Twijzel ligt (on)behoorlijk veel zwerfafval. Wie dient dit op te ruimen? wil GBA weten.
Langs een deel van de Wedze bij Twijzel ligt (on)behoorlijk veel zwerfafval. Wie dient dit op te ruimen? wil GBA weten. Foto: Klaas Rozema

"Zwerfafval buiten bebouwde kom blijft liggen"

KOOTSTERTILLE/TWIJZEL – Zwerfafval buiten de bebouwde kom bij Kootstertille (aan de Koaten) en bij Twijzel (aan de Miedwei en De Wedze) lijkt niet te worden opgeruimd.

Dit constateert de raadsfractie van Gemeentebelangen (GBA) op basis van informatie van Dorpsbelangen van beide dorpen. Raadslid Sierd Vegelin heeft b. en w. daarom zes schriftelijke vragen gesteld over hoe dit kan.

Volgens Vegelin mogen vrijwilligers van Dorpsbelangen alleen zwerfafval opruimen binnen de bebouwde kom. Daarbuiten zou een taak zijn van Radarwerk, waaraan de gemeente dit heeft uitbesteed.

Vegelin stelt het college de volgende vragen: 1. Constateert ons college ook veel afval buiten de bebouwde kommen? 2. Klopt het dat Radarwerk het zwerfafval buiten de bebouwde kom opruimt? 3. Zo ja, wat zijn de afspraken met Radarwerk over het opruimen van afval in het buitengebied?
4. Heeft de gemeente regelmatig contact met Radarwerk over deze werkzaamheden? 5. Hoe frequent voert Radarwerk deze schoonmaakwerkzaamheden uit? 6. Wat is de vergoeding per jaar voor Radarwerk?

Blikvangers

De gemeente Achtkarspelen liet onlangs nog drie nieuwe 'blikvangers' plaatsen bij Harkema: op de kruising van de Wopkeloane/Krúswei, langs het fietspad de Stûken.en bij het parkeerterrein van de voebalvelden van Harkema (sportterrein De Bosk).

Dit is gedaan in opdracht van de gemeente en op verzoek van Dorpsbelangen Harkema. De 'blikvangers' (afvalbakken met een soort vangkooi er bovenop) zijn geplaatst door medewerkers van de gemeente en ook betaald door de gemeente.