De kampioensploeg van VV Harkema-Opeinde.
De kampioensploeg van VV Harkema-Opeinde. Foto: Ingezonden

VV Harkema-Opeinde kampioen in vijfde klasse

HARKEMA - Op 5 juli 1946 werd in het toenmalige dorp Harkema-Opeinde een op zondag voetballende vereniging opgericht, die dezelfde naam droeg als het dorp waaruit ze afkomstig was. Het vlaggenschip van de club moest logischerwijs beginnen in de laagste klasse. Dat niveau werd destijds al na een jaar ontstegen. In het oprichtingsseizoen werd Harkema-Opeinde meteen kampioen. Die prestatie werd dit seizoen herhaald in de vijfde klasse.

In mei 2016 maakte Harkema-Opeinde de stap naar het zaterdagvoetbal. Consequentie van deze overgang was dat het eerste elftal op het laagste niveau moest beginnen. De geschiedenis herhaalde zich. Net als in 1946 kon De Heide de kelderklasse al na een jaar vaarwel zeggen. Zaterdagmiddag werd Harkema-Opeinde kampioen van de vijfde klasse B door met 0-2 te winnen in Boornbergum.

Er waren 58 minuten gespeeld toen de openingstreffer een feit was. Wilbert Huitema produceerde een harde voorzet, die door Jouke Spoelstra uitstekend voor het doel werd gekopt. Hier stond Hilbrand Benedictus, die al zwevend via de binnenkant van de paal raak kopte: 0-1. Toen de klok op 74 minuten stond werd de wedstrijd koud gemaakt. De prima invallende Alex van der Tuin speelde Dennis Postma aan. Die leverde een afgemeten voorzet af aan Hille Postma, die de bal uitstekend langs de vallende Boornbergum-keeper kopte: 0-2.

Het kampioenschap werd zo een feit. De twaalfde keer op rij dat Harkema-Opeinde 1 een kampioenschap op vreemde bodem viert.