Namens de Sing-In nemen Annie van Schepen en Arend en Jellie Castelein de vleugel in ontvangst. Op de pianokruk Henk Marinus.
Namens de Sing-In nemen Annie van Schepen en Arend en Jellie Castelein de vleugel in ontvangst. Op de pianokruk Henk Marinus. Foto: Ingezonden

Vleugel voor Sing-In Lichtpunt Kollumerzwaag

KOLLUMERZWAAG - Sinds kort staat er in de grote ontmoetingszaal van Lichtpunt een heuse concertvleugel. Deze vleugel is geleverd door pianospeciaalzaak Marinus uit Garyp. Henk Marinus, vaste pianostemmer van Lichtpunt, wist dat Lichtpunt op zoek was naar een nieuwe piano. Dit bracht hem op het idee deze vleugel, kortgeleden door hem gekocht, aan Lichtpunt te schenken.

De vleugel is van het A-merk Grotrian-Steinweg en kent een bijzondere geschiedenis. De heer Grotrian nam - samen met Schulz en Helffrrich - de pianofabriek in Braunschweig over van de familie Steinweg. Deze familie Steinweg emigreerde destijds naar Amerika en de naam Steinweg werd Steinway en weer later Steinway & Sons, uitggegroeid tot 's werelds meest bekende pianomerk.

De fabriek in Braunschweig onder de naam Grotrian-Steinweg bleef overigens ook vleugels leveren. Later werd genoemde vleugel door een kerk in Leeuwarden gekocht en is daar decennia lang gebruikt voor onder andere het begeleiden van kerkdiensten en koren. Weer later werd de vleugel overgenomen door een familie uit Raard. In het jaar 2001 heeft Henk Marinus de vleugel grondig gereviseerd. De zangbodem heeft hij gerestaureerd en het gehele mechaniek van nieuw vilt en nieuwe asjes voorzien.

Toen de familie kleiner ging wonen en er geen ruimte meer was voor de vleugel ter grootte van bijna drie meter, heeft Henk Marinus deze van de familie gekocht en nu dus geschonken aan Lichtpunt.

De vleugel wordt ingezet bij de activiteiten van de Sing-In van Lichtpunt. Deze vinden iedere zondagmiddag plaats vanaf 15.00 uur in de Hof van Heden aan de Foarwei 111 in Kollumerzwaag.