De nieuwe insteekhaven op bungalowpark It Wiid. Het haventje was eerst een pleintje.
De nieuwe insteekhaven op bungalowpark It Wiid. Het haventje was eerst een pleintje. Foto: (Ingezonden)

Insteekhaven is plus voor bungalowpark It Wiid

EARNEWALD - Afdeling Harlingen van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij rukte onlangs uit in Earnewâld. Niet voor een drenkeling, maar om een nieuwe insteekhaven te openen op Bungalowpark It Wiid. "Best bijzonder dat een verhuurorganisatie zelf investeert in de infrastructuur op een vakantiepark", zegt eigenaar Jan-Cees Blok.

Vele eigenaren

Bungalowpark It Wiid in Earnewâld heeft driehonderd vakantiewoningen. Ongeveer de helft daarvan zijn van particuliere eigenaren. De andere zijn van drie grotere organisaties: camping It Wiid, Hoogeboom en Recreamax Verhuur.
Recreamax Verhuuur is het bedrijf van Bert Visscher en Jan-Cees Blok. Deze onderneming heeft ongeveer vijftien huisjes en regelt naast de verhuur van eigen vakantiewoningen de verhuur van bungalows voor totaal ongeveer vijftig huizen.
"Productontwikkeling vinden wij belangrijk", zegt Jan-Cees Blok. "Het vijfentwintig jaar oude park moet vitaal blijven." Met trots opende Recreamax Verhuur daarom onlangs de nieuwe insteekhaven. "Ook de laatste vijf huizen liggen nu aan het water."

Ook voor grote groepen

Recreamax Verhuur verhuurt allerlei typen vakantiewoningen: groot en iets minder groot, luxe en iets minder luxe. "Zo hebben wij gezinsbungalows, maar ook geschakelde woningen die geschikt zijn voor groepen van veertien, zestien en zelfs twintig mensen", vertelt Jan-Cees Blok.
Twaalf huisjes beschikken over een jacuzzi, buitenspa. Tien vakantiewoningen hebben een eigen sloep voor de deur. Eén woning heeft een grote reddingssloep waarin twaalf personen kunnen plaatsnemen.

Plein nu insteekhaven

In de loop der jaren kregen bijna alle woningen al een eigen insteekhaven. "Maar midden op het park stonden vijf woningen aan een pleintje. Die woningen wilden we ook graag op open water aansluiten", vertelt Jan-Cees Blok. "In het belang van de vakantiegangers." En zo ging Recreamax Verhuur in overleg met de gemeente Tytsjerksteradiel. "Na een goede ruimtelijke onderbouwing dacht de gemeente graag mee."
Het pleintje veranderde deze winter in een insteekhaven, waarvan de gasten die een van de aanliggende vakantiewoningen huren, groot profijt hebben.

Kinderbungalow

"We hebben een kinderbungalow. Deze ligt nu ook aan het water. De volledig kindvriendelijke bungalow – alles wat peuters van 0 tot 3 jaar nodig hebben tijdens een vakantie in Friesland is aanwezig, denk aan ledikantjes, bolderkar en fietsjes – had een volledig afgeschermde tuin door een omringende heg. Ook in de nieuwe situatie kunnen kinderen onbezorgd buiten spelen. Vanuit de kinderbungalow kijk je uit op het water, maar een stevig hekwerk voorkomt dat kinderen de tuin uit kunnen."
(www.bungalowparkitwiid.nl)